Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Законопроєкт про “Підтримку свободи віросповідання в Україні” повторно подано до Сенату США

    Сенатор-республіканець Роджер Вікер та сенаторка-демократка Джин Шагін повторно подали до Сенату Сполучених Штатів Америки законопроєкт про “Підтримку свободи віросповідання в Україні”.

    “Голос Америки” з посиланням на Гельсінську комісію США повідомляє, що документ звертає особливу увагу на порушення прав вірян на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також, у тимчасово окупованому Росією Криму.

    “Теперішні кремлівські репресії в Україні відображують огидну практику радянських часів, коли вірян переслідували за їхні релігійні вірування”, – охарактеризував проблему сенатор Вікер.

    “Обидві партії вважають нагальною необхідність для Конгресу продемонструвати підтримку Україні у протистоянні жорстокості Путіна, включаючи варварські напади проти мирних релігійних громад”, – підтримала думку свого колеги Джин Шагін.

    Повідомляється, що у разі затвердження законопроєкту, Державний департамент США отримає повноваження враховувати не лише порушення всередині Росії, але і в Криму та на території Донбасу непідконтрольній українському урядові, при визначенні статусу Росії, як країни, що викликає особливе занепокоєння в цій сфері, йдеться в повідомленні.

    Ще з 2018 року, Росія перебуває в категорії країн “для спеціального відслідковування” ситуації з порушенням свободи віросповідання. Визнання Росії країною, що викликає особливе занепокоєння, дає підстави в рамках законодавства США, для обмеження в‘їзду до США для відповідних посадовців країни.

    Відповідний законопроект у середу отримав одноголосну підтримку в Комітеті закордонних справ іншої палаті американського Конгресу – Палати представників.

    Нагадаємо, у квітні цього року Уповноважена з прав людини Людмила Денісова розповіла, що з 49 українських православних організацій, які діяли на початок окупації на Кримському півострові, через репресії РФ залишилися лише 6. Десятки храмів були захоплені окупаційною владою, а релігійні організації “Хізб ут-Тахрір”, “Свідки Єгови” – оголошені терористичними та екстремістськими. У мечетях встановлюється відеоспостереження, а віряни отримують покарання за читання Корану та релігійні пісні.

    Найсвіжіше

    Популярне