П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Відеозвернення Вселенського патріарха Варфоломія до українців у річницю Чорнобильської трагедії

    У 35-ту річницю трагедії на Чорнобильській АЕС Вселенський патріарх Варфоломій вшанував пам’ять жертв трагедії і закликав не забувати її уроків, щоб пам’ять про трагедію на ЧАЕС не була марною.

    Про це він сказав у спеціальному відеозверненні до дискусії Київського безпекового форуму, передає Новое Время.

    Патріарх Варфоломій зазначив, що український народ зіткнувся з найстрашнішою ядерною катастрофою в історії, наслідки якої «все ще лунають у наших умах і наших серцях».

    «У цю сумну річницю ми оплакуємо жертв катастрофи, яка не тільки поширилася на сусідні з Україною країни на півночі і заході, але й вплинула на ширший регіон на півдні і сході, породжуючи хвилі екологічного руйнування, незворотної шкоди для здоров’я і втрати людського життя», — сказав патріарх.

    За його словами, впродовж 1950-х і 1960-х років використання ядерної енергії у мирних цілях було багатообіцяючою надією для людства, проте чорнобильська трагедія «нагадала нам всім, наскільки передчасним і поспішним був такий підхід і такі очікування».

    У зв’язку з цим патріарх Варфоломій підкреслив, що людство ніколи не повинно забувати трагічні наслідки власних невдач і навчитися говорити «ні» технологіям зі шкідливим впливом на навколишнє середовище.

    «Як мати-церква нашого улюбленого українського народу, ми всім серцем молимося, щоб пам’ять про Чорнобиль не була марною», — звернувся він до українців.

    Найсвіжіше

    Популярне