Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Леонід Кравчук заявив про “історичну подію” у перемовинах по Донбасу

    Тристороння контактна група розглядає пропозиції щодо посилення контролю над дотриманням режиму тиші на Донбасі, при цьому, за основу взято напрацювання української сторони.

    Очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук розповів в ефірі програми “Взгляд с Банковой”, що документ може бути затверджений 28 квітня, повідомляє “24 канал”.

    “Ми, українська сторона, неодноразово пропонували удосконалити координаційний механізм контролю над тим, хто порушує тишу, веде вогонь, вбиває. Нам постійно говорили, що сьогоднішній механізм не є досконалим”, – розповів Кравчук.

    У зв’язку з цим, за його словами, українська сторона розробила свої пропозиції щодо вдосконалення механізму контролю.

    “Я запропонував документ, там сім пунктів доповнень до механізму, який працює з липня 2020 року. Передав його послу від ОБСЄ в ТКГ пані Хайді Грау”, – розповів перший президент України.

    Леонід Кравчук підкреслив, що на останньому засіданні ТКГ український документ, пропозиції ОРДЛО і пропозиції Росії взяли до обговорення. А за основу взяли саме український документ.

    “Це вперше. І навіть керівниця ТКГ, посол від ОБСЄ сказала, що це історична подія”, – зазначив він.

    У повідомленні йдеться, що пропозиції України стосуються посилення контролю за дотриманням режиму припинення вогню, зокрема, за допомогою місії ОБСЄ, та покарання винних у порушенні режиму тиші.

    Наразі цей документ удосконалює робоча група в ТКГ, яка планує 27 квітня обговорити підсумковий варіант з урахуванням пропозицій України, Росії та представників бойовиків.

    “Якщо вони прийдуть до якогось позитивного висновку, ми його обговоримо на загальній ТКГ 28 квітня і приймемо цей документ”, – підсумував Кравчук, уточнивши, що вважає це дуже важливим кроком до встановлення миру на Донбасі.

    Найсвіжіше

    Популярне