П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    На Полтавщині незабаром відкриють перший в області монастир ПЦУ

    У Полтавській області планують відкрити перший в області чоловічий монастир Православної церкви України. Обитель буде зведена навколо храму Різдва Пресвятої Богородиці у селі Горбанівка, настоятелем якого служить єромонах Іоан Луценко, пише інтернет-видання “Полтавщина”.

    Планується, що монастир буде у приміщенні старої церкви, що за 100 метрів від храму. Саме там минулими вихідними днями місцеві активісти провели колосальний обсяг робіт: винесли багато будівельного сміття, розібрали частину стіни, прибирали територію тощо.

    Настоятель храму єромонах Іоан Луценко розповідає: “Це буде комплекс, як Києво-Печерська лавра. Там же не складається з одного храму, а з декількох храмів. Так само і тут. Ця церква буде частиною монастиря, невід’ємною. Молитися, трудитися будуть монахи і денно, і вночі. Будуть там не тільки монахи, а й послушники”.

    Створити перший чоловічий монастир на Полтавщині хотіли ще 2008-го року. Але на той час, тут не було жодного священнослужителя у монашому сані.

    “Раніше були в Полтаві чоловічі монастирі – до революції. І ось, в лютому, священним синодом погоджено виготовлення документації на Горбанівський Різдво-Богородицький чоловічій монастир Полтавської єпархії ПЦУ”, – зазначив єромонах Іоан.

    Клірик зауважив, що на ремонтні роботи витрачаються кошти парафіян та церкви. У майбутньому монастир матиме три зони: храмову частину, яку зараз використовують як складське приміщення; просфорню, де виготовлятимуть свічки; житлову частину, що буде розрахована на 10 чоловік.

    Архієпископ Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір (Бубнюк) розповів, що парафія і єпархія зараз шукають гроші на ремонт монастиря, тому дату, коли він запрацює, назвати важко.

    “Ми на етапі, коли цей монастир, можна сказати, започатковано. Проблема зараз в матеріальних речах, бо ми робимо ремонт в старому приміщенні. Робимо це своїми силами, тому ремонти йдуть поволі. Монастир буде, коли там буде сформована повноцінна чернеча громада. Ось тоді вже буде монастир. Поки що у нас там є один чернець і один послушник”, – поділився планами архієрей.

    Найсвіжіше

    Популярне