Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет не змирився з тим, що не став главою ПЦУ, – митрополит Димитрій (Рудюк)

    Почесний патріарх Філарет не змирився із тим, що не він став новим предстоятелем Православної Церкви України і, щоб виправдати своє становище, заявив претензії до Томосу.

    Про це розповів митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій (Рудюк) в інтерв’ю для Галінфо.

    «Патріарх Філарет не змирився з тими положеннями, які є в самому Томосі. Також він не змирився з тим, що не став главою цієї Церкви. Водночас він все зробив для того, щоби ПЦУ стала визнаною Церквою. Я вже десь говорив, що він нас всіх привів на перон, розкрилися двері вагону, ми усі увійшли, а він залишився стояти на пероні, а потяг поїхав далі», – сказав митрополит Димитрій (Рудюк).

    Водночас він попросив не забувати, що Філарет письмово відмовився від того, що він буде брати участь у виборах Предстоятеля. «Але він сам придумав собі цю програму дій, що буде залишатися Предстоятелем всередині Української церкви. Що митрополит Епіфаній, будучи обраним Предстоятелем, буде зовнішньо керувати, представляти Церкву, а Патріарх буде керувати всередині. Коли ми його запитали: “Ваша святосте, як ви це собі бачите практично?” Які два предстоятелі? Де таке є в історії Церкви? Він нас назвав “провінціалами”», – зауважив митрополит Православної Церкви України Димитрій.

    Крім того, митрополит Димитрій запевнив, що вибори предстоятеля ПЦУ відбулись згідно з статутом ПЦУ, але «для того, щоб виправдати своє становище, Патріарх заявив претензії до цього Томосу, який ми отримали. І я вам скажу, що всі ті претензії дуже просто розвінчуються. Я вважаю, що всі ті аргументи не є суттєвими і не виправдовують повної опозиції Патріарха Філарета до Православної церкви України».

    «Водночас ми розуміємо, що ми всі є його учні – діти. Діти батька, який це все зробив. Він як ієрарх багато поклав на вівтар того, щоб ПЦУ відбулася як Церква, щоб була визнана. Ми всі сподівалися на те, що патріарх буде разом з нами і він про це неодноразово заявляв. Я би застеріг всіх від надмірної критики позиції Патріарха Філарета і від надмірного акцентування на цьому. Це його така позиція, ми ж його вважаємо ієрархом Православної Церкви України, і він таким залишається», – підсумував митрополит Димитрій.

    Найсвіжіше

    Популярне