П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Російські пропагандисти в рамках проєкту «Православний джихад» розганяють фейк «ЗСУ обстріляли Іверський монастир»

    У своїй статті від 11 квітня «Пропагандистський десант: навіщо на Донбас з’їжджаються російські «криваві «журналісти», перераховуючи рупорів російської пропаганди, які одночасно злетілися до окупованого Донецьку, я зазначив, що єдині, хто поки не прибув у місто — це Алєксандр Коц та Юрій Котьонок, причому останній цілком може бути використаний в рамках релігійної провокації. Наприклад, як свідок якогось удару «української» артилерії по православному храму. Адже саме такий фейк російські пропагандисти поширювали в Нагірному Карабасі, всіляко намагаючись привнести у конфлікт релігійний фактор. Причому багатополярний, заявляючи не тільки про обстріл християнських святинь, але і мусульманських.

    І ось, 12 квітня, Юрій Котьонок починає строчити пости про церкви в Донецьку і «православний джихад», будучи — звичайно ж в окупованому Донецьку. Тоді я відразу порадив жителям окупованого Донецьку бути обережними з походами до храмів. Адже саме Юрій Котьонок грав ключову роль в провокації з обстрілом храму в місті Шуша в Нагірному Карабасі. І я був впевнений, що росіяни захочуть повторити Шушу в Донецьку.

    Доречно зауважити, 14 квітня на сайті групи Інформаційне опір вийшов мій матеріал «РПЦ в Україні може зіграти ключову роль в рамках проєкту «православний джихад» присвячений тому, як росіяни можуть спровокувати дестабілізацію в Україні за допомогою провокації на Донбасі проти православних храмів.

    І ось, 16 квітня, пропагандистський російський ресурс WarGonzo, фінансований вірменським лобі в Росії і головним редактором якого є Сємьон Пєгов, публікує повідомлення про те, що Іверський монастир в передмісті Донецька обстріляли ЗСУ.

    Що ж, давайте про це поговоримо?

    Я не стану говорити про те, що я подібного роду провокацію передбачав заздалегідь, фактично, за тиждень до того, як російські пропагандисти відкрили свій передбачуваний рот. А все тому, що не просто методички не змінюються і навіть тому, що у тих, хто їх пише, недоумкуватість і креатив на рівні нижче нуля, а тому, що ті персонажі, які зібралися в Донецьку настільки надокучили і себе дискредитували, що їх функції нам заздалегідь відомі, де б вони не з’являлися. А, отже, передбачувані і сценарії, які будуть розіграні з їх участі.

    Що ж до обстрілу монастиря, то тут сенсу немає зовсім ніякого. Адже, так, правда, в 2014 і 2015 роках в цьому храмі знаходився спостережний пункт і вогнева точка російських окупаційних військ. Оскільки з цього об’єкта регулярно обстрілювали позиції української армії, як снайперами, так і зі ствольної і реактивної артилерії, він був зруйнований і зараз не являє собою жодної стратегічної і тактичної важливості. Виникає питання, навіщо його обстрілювати?

    І тут я готовий на себе знову взяти роль Ванги. Протягом останніх декількох тижнів російські пропагандисти, особливо WarGonzo, регулярно повідомляв про те, що на підмогу ЗСУ прибувають польські військові, турецький спецназ і навіть сирійські бойовики. Відверто кажучи, в ці фейки навіть перестали вірити колеги по цеху WarGonzo і особисто Сємьона Пєгова. І ось тут починається найцікавіше.

    Якщо розмістити географічно фейки про іноземний контингент в Україні повідомлення того ж WarGonzo, то виходить, що католики поляки будуть штурмувати Луганськ, мусульмани турки будуть брати Новоазовськ, а сирійські бойовики — Донецьк.

    Згідно, цієї розстановки сил «іноземного легіону» в Україні і тієї концепції пропаганди, що використовувалася російськими пропагандистами в Нагірному Карабасі, я не виключаю інтеграцію мусульманського елементу в нинішню провокацію з Іверським монастирем. Або просто можуть зіграти на темі бездуховності ЗСУ.

    Варто так само розуміти, що після фейку про вбивство хлопчика Владика в селі Олександрівське «дроном ЗСУ» і після недавнього фейк про загибель чоловіка в Донецьку від обстрілу української артилерією (Або мінометами? Адже вони й самі не розібралися), які були виведені на федеральний рівень, на цей самий масштаб, поза межами сірого сегменту, спрямованого на позбавлену критичного мислення аудиторію, буде винесено і цей фейк. І його вже виносять, причому не виключаю, що до ранку 17 квітня він вже цитуватиметься ЗМІ федерального масштабу не одинично, а повномасштабно.

    А для цього вже задіяні ЗМІ і балакучі голови категорії «В». Зокрема, мова йде про «Московскій Комсомолєц» (інформаційний майданчик під патронатом МО РФ), ЦарьГрад (неймовірно, але теж інформаційний майданчик МО РФ, причому прямої афіліації ГУ ГШ ЗС РФ), але, що найцікавіше, про ці обстрілі заговорив навіть Алєксандр Вознєсєнскій! Ви не пам’ятаєте хто такий Алєксандр Вознєсєнскій? Так я вам нагадаю. Алєксандр Вознєсєнскій (він же Олександр Бориславський) це релігійний оглядач, який є агентів російської військової розвідки на Кіпрі.

    До речі, Володимир Соловйов з невеликим запізненням, але теж підключився до висвітлення даного фейку. Перший федеральний дзвіночок.


    А тепер оцініть початковий масштаб гри. Російський пропагандистський ресурс, з фейків якого сміються вже навіть російські профільні ресурси, повідомляє про обстріл православного храму, який вже давно був зруйнований і зараз є банально руїнами і це починають розганяти майданчики, які мають пряме відношення, як до МО РФ, так і ГУ ГШ ВС РФ. Дивно? Та ні, як на мене — все явно.

    З цієї причини, я не здивуюся, що вже завтра цей фейк буде пульсувати не тільки в російських ЗМІ федерального рівня, а й на релігійних майданчиках. Причому, релігійних майданчиках не тільки РПЦ, але і її філій, наприклад — РПЦвУ. Адже не дарма до поширення цього «шедевра» підключили Вознєсєнского.

    А може і побояться. Оскільки його автори це вже давно протухлі інформаційні оселедці, яким довіряти серйозні проєкти, це заздалегідь розписуватися в тотальному і ганебному фіаско.

    Класична, але дуже бездарна калька. Або, як казав один диктатор сучасності, який сором’язливо ховається вже більше року в бункері Ново-Огарьово: «Нудно, дівчатка, нудно!»

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне