Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет знову стає поживою для російських пропагандистів

    Колишній очільник УПЦ КП, почесний патріарх Філарет знову став гостем телеканалу колишніх прибічників Януковича. Так, 12 квітня владика Філарет засвітився в ефірі телеканалу «Україна 24», що входить до медіа-холдингу Ріната Ахметова. До цього часу Філарет був частим гостем каналів Медвечука, де здебільшого брав участь у проєктах Наталії Влащенко. Цього разу Філарет знову завітав в гості до цієї пані, і взяв участь у передачі «Хард з Влащенко».

    За останні два роки Наталія Влащенко провела не один ефір із Філаретом, під час яких задавала одні і ті самі запитання: про ліквідацію Київського Патріархату, відносини із ПЦУ і митрополитом Епіфанієм, про Томос, патріархат, час від часу розбавляючи їх нейтральними питаннями на кшталт гріхів, щастя, коронавірусу  тощо. Такі самі запитання пролунали і під час цього ефіру. І Філарет дав на них ті самі відповіді у дусі «Томос нетакий». Відповіді Філарета супроводжувалися відеорядом із різними київськими храмами. Поряд із Володимирським і Михайлівським соборами редактори програми показали уривки із зборів так званих «представників захоплених храмів», який організовував Московський патріархат в Україні наприкінці лютого в Києво-Печерській лаврі.

    Владику Філарета неодноразово використовували проросійські сили у своїй кампанії з дискредитації Православної Церкви України. Сам Філарет озвучує меседжі, які буквально слово в слово повторюють рупори РПЦ та її філії в Україні. Цей ефір не став виключенням. Не будемо знову наводити всі висловлювання, а зупинимось на двох найбільш цікавих, які вперше пролунали із вуст Філарета.

    Перше – позиція Філарета щодо майбутнього візиту до України Вселенського патріарха Варфоломія. На думку Філарета, Його Всесвятість прибуває до України для того, щоб «підкреслити залежність і зв’язок Православної Церкви України не з Москвою, а з Константинополем». За його словами, цей візит буде на користь залежної Української Православної Церкви. Примітно, що така позиція Філарета прямо протилежна тій, яку ще донедавна озвучував як він сам так і його прибічники.

    Нагадаємо, на офіційному сайті Філарета було опубліковано заяву із вимогою до Вселенського патріарха Варфоломія про дарування нового Томосу, в якому буде прописане дарування статусу Патріархату для української Церкви. Тепер про новий Томос Філарет не промовив ані слова, а озвучив якісь вигадані заяви, які з великою вірогідністю, у скорому часі будуть масово тиражуватись російськими ЗМІ.

    Друге, що є цікавим і вперше озвученим Філаретом, – твердження про те, що Російську Церкву підтримує більшість Православних Помісних Церков. Зокрема, відповідаючи на питання Влащенко «чому немає визнання ПЦУ іншими Православними Церквами», Філарет заявив, що «основна причина та, що переважна більшість Православних Церков підтримує Російську православну церкву, а оскільки Російська православна церква проти автокефалії Української Церкви, тому і переважна більшість Церков, і не визнають цю так звану ПЦУ». Іншою причиною невизнання Філарет в унісон із офіційними рупорами Московського патріархату вкотре назвав бажання Вселенської Патріархії «мати першість влади» в Православ’ї. Припускаємо, що ці слова найближчими днями пропагандистські ЗМІ розкрутять як сенсацію від Філарета.

    Дивно чути від людини, яка упродовж 30 років боролась із РПЦ, що її «підтримує більшість Помісних Церков». Філарет глибоко помиляється. Москву в українському питанні підтримує переважна меншість Помісних Церков. Яскравим підтвердження цьому стало ганебне «Амманське зібрання», на яке прибуло лише чотири Церкви із п’ятнадцяти. Натомість жодна із Помісних Церков, включно із так званими сателітами РПЦ, не осудила Вселенського патріарха і не розірвала молитовно спілкування із Константинополем. Тому як такої сенсації не вийшло.

    Минулого разу після такої самої відповіді Філарета на аналогічне питання на телеканалі ЗІК, у жовтні минулого року, Кіпрська Церква визнала ПЦУ. Можливо ми станемо свідками ще одного щасливого збігу, і після чергової заяви Філарета послідує ще одне визнання від однієї з Помісних Церков.

    Можна лише із жалем констатувати, що кожне нове інтерв’ю владики Філарета стає лише поживою для російських пропагандистів. Прикро спостерігати за тим як колись почесна людина закопує залишки свого авторитету і поваги в українському суспільстві.

    Найсвіжіше

    Популярне