Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігієзнавець: Рішення Верховного Суду щодо переходу з РПЦвУ – перемога, але все залежить від ПЦУ

    Релігієзнавець Катерина Щоткіна розповіла в інтерв’ю Деловой Столице, що нещодавнє рішення Верховного суду, який підтвердив законність переходу парафії до ПЦУ на Хмельниччині, — це перемога і промінчик надії для інших парафій, які застрягли в судовій тяганині із представниками Московського патріархату. Водночас тепер багато чого залежить від самої Православної Церкви України, як вона буде діяти в цій ситуації.

    «З одного боку, звичайно, вплине (рішення Верховного Суду, – ред.), причому навіть не на самі переходи, а на рішення пов’язаних з ними спірних питань, яких зараз досить багато…Тому рішення ВС — підбадьорлива перемога. Для когось воно може стати променем надії, особливо для тих, хто перебуває в складній ситуації судової тяганини, для них це дуже важливий момент», – сказала релігійний експерт.

    Вона зауважила, що в РПЦвУ, коли тільки почалися переходи в ПЦУ, відразу ж був розроблений цілий механізм зі сценарієм, як треба поводитися в таких ситуаціях.

    «І вони дуже оперативно реагують, миттєво звертаючись до судів. У результаті дуже часто в процесі таких переходів, коли громада хоче перейти, але не вся, починається конфліктний момент. Дуже багато таких історій потрапляло в суди, де все і завмирало».

    За її словами, що самого рішення поки недостатньо і все залежить від того як буде поступати Православна Церква України в цій ситуації.

    «Але це рішення (Верховного суду, – ред.) поки що — слону дробинка (дуже мало, – ред.), тому що тут все залежить від того, як буде вести себе ПЦУ. Перехід з УПЦ МП (РПЦвУ – ред.) в ПЦУ для дуже багатьох людей пов’язаний не тільки і не стільки з бажанням мати помісну православну церкву. Це як для України голосування в 1991 році, коли голосували не стільки за незалежну Україну, а проти Радянського Союзу…Тут дуже важливо, як на цій справі зіграє ПЦУ», – впевнена релігієзнавець.

    «Людям набридла радянська церква УПЦ МП (РПЦвУ – ред.), особливо зараз, при тому, що творить патріарх Кіріл. Зараз ідеальний момент показати, що ми не є радянською церквою і тому всі, кому не подобається радянська церква, — давайте до нас», – зауважила Катерина Щоткіна.

    «Згадане рішення Верховного Суду — вже великий крок вперед щодо спірних моментів, що вирішуються в судах. Громада ж спочатку подає позов до місцевого суду, потім рішення йде в апеляцію і потихеньку добирається до «великого» київського суду. А рішення, прийняте Верховним Судом, може прийматися як прецедент для судів першої інстанції. Хоча у нас і не прецедентне право, вони можуть керуватися цим зразком: коли немає чітко прописаних моментів, цим рішенням можна закрити діру в нашій судовій системі», – підсумувала релігійний експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне