Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Нейтралітет влади до церкви вигідний Московському патріархату в Україні, – релігієзнавчиня

    Релігієзнавчиня Катерина Щоткіна розповіла в інтерв’ю Деловой Столице, що основну вигоду від нейтралітету влади до церкви отримує РПЦ в Україні.

    На запитання журналіста, чи можна вважати, що основним вигодонабувачем від нейтралітету влади є РПЦ в Україні вона відповіла: «У цій ситуації можна сказати — так».

    «За те, що творять ченці у Святогірській лаврі, ви не можете запитати київського митрополита УПЦ МП (РПЦвУ – ред.), який мав би навести там якийсь порядок (скликати Синод, прочуханку влаштувати, замінити настоятеля монастиря). Звичайно, це непросто, але навіть на цьому рівні, на якому можна було б що-небудь зробити, вони нічого не роблять. Це ж не в Києві, а в Святогірській лаврі. Так, у них така ж вивіска, але «це не наша проблема», кажуть в УПЦ МП (РПЦвУ – ред.). Якщо у вас є влада, йдіть і виводьте їх на чисту воду, судіть, а ми в цей час будемо ходити хресними ходами і кричати, що у нас гоніння на церкву, додають вони», – сказала релігієзнавчиня Катерина Щоткіна.

    Вона додала, що абсолютна більшість наших проблем з церквою та її участю в якихось ідеологічних і політичних проєктах і навіть у військових діях багато в чому пов’язані з тим, що щодо попів, церков, монастирів і тому подібних організацій і людей не застосовуються звичайні юридичні і правові норми заходу, які застосовуються щодо всіх інших.

    «Коли десь в церкві складують зброю або якийсь умовний піп займається незаконною діяльністю (не важливо, чи має вона відношення до національної безпеки, чи це кримінальна відповідальність, чи п’яне водіння, чи ще що-небудь), держава або силові відомства повинні щодо цього попа, монастиря, церкви вести себе як щодо будь-якого пересічного громадянина, а у нас цього взагалі немає», – підкреслила Щоткіна.

    Найсвіжіше

    Популярне