Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Чорногорці протестують проти надання громадянства десяткам тисяч сербів та росіян

    Днями кілька сотень чорногорців зібралися перед будинком уряду Чорногорії в Подгориці на знак протесту проти оголошеного владою наміру полегшити умови отримання чорногорського громадянства.

    Протестувальники із чорногорськими прапорами скандували: “Це не наш уряд!”, “Ми будемо захищати Чорногорію від ворогів”. До столиці Чорногорії намагались прибути протестувальники і з інших міст країни, однак через діючі протиепідеміологічні заходи поліція не дозволяє проїзд без спеціальних документів. На виїзді з Нікшича була перекрита траса до столиці, Подгориці, оскільки колону демонстрантів зупинила поліція. Біля міста Котор протестувальники блокували основні дороги, передає “Балканський оглядач”.

    За даними з різних джерел, у тому числі з заяв керівників нинішнього уряду, відомо, що нові правила мають дозволити отримати громадянство Чорногорії особам, які мають дозвіл на тимчасове проживання в країні. До цього часу лише особи, яким надано право на постійне проживання в Чорногорії, могли подавати документи на отримання громадянства країни.

    Через те, що Чорногорія має невелике населення, близько 620 тис. людей, рішення влади може кардинально змінити демографічну картину в країні.

    Опозиційні партії та громадські організації відреагували на заяву уряду Чорногорії про лібералізацію набуття чорногорського громадянства, заявивши, що уряд має намір прийняти тисячі людей із Сербії, Боснії і Герцеговини та Росії до громадянства Чорногорії та включити їх до списку виборців, що буде етнічною, демографічною та виборчою інженерію.

    За деякими підрахунками, після внесення змін до критеріїв набуття громадянства від 13 000 до 15 000 осіб негайно отримають право на громадянство Чорногорії, а з часом цю можливість отримують ще 20 000 громадян, в основному з Сербії, Боснії і Герцеговини та Росії.

    Одночасно зі зміною правил надання чорногорського громадянства планується запровадження видалення зі списків виборців діаспори. Уряд вже направив запрошення на публічну дискусію щодо Закону про реєстри проживання, який передбачає вилучення тимчасових працівників за кордоном із реєстру проживання та, відповідно, зі списку виборців.

    Представники албанських партій вже заявили, що зміни найбільше вдарять по албанцям, яким довелося виїхати з дому з економічних та політичних причин у 90-х роках, заявивши, що наслідки такого “врегулювання” можуть бути “дуже небезпечними”. Вважається, що близько 40 000 громадян Чорногорії з діаспори можуть втратили своє виборче право у разі втрати місця проживання.

    Найсвіжіше

    Популярне