Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ не надасть своїй філії в Україні автокефалію, бо для них Київ — це «мати міст руських», — речник ПЦУ

    Московський патріархат не буде надавати РПЦ на території України незалежність, тобто автокефалію, бо для них Київ — це «мати міст руських».

    Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів речник ПЦУ архієпископ Чернігівський Євстратій (Зоря).

    «Всі добре знають, яку позицію займала і займає Російська православна церква: тільки так, як було понад 300 років, тільки підпорядкування Української церкви Російській церкві. І власне таку жирну крапку патріарх Кіріл поставив під час свого ювілею 70-ліття в Москві, кілька років тому, коли на урочистому зібранні він сказав: ніколи Російська православна церква не погодиться на автокефалію Української православної церкви. Тому що для неї Київ – це «те саме, що Мцхета для грузинів чи Печ для сербів»», – сказав речник ПЦУ.

    Він пояснив, що для патріарха РПЦ Кіріла «ніякі внутрішні підстави, тобто згода чи незгода єпископату, кліру чи мирян, готовність-неготовність української церкви до автокефалії, як і канонічні питання і все інше, на що Москва роками, десятиліттями посилалася, відмовляючи в праві на автокефалію, – насправді все це не важливо».

    Архієпископ впевнений, що для Московського патріарха важлива лише думка Москви, яку озвучив сам патріарх Кіріл: «Ми не можемо погодитися з автокефалією Української церкви тому, що така є наша позиція. Ми вважаємо, що це наша частина, це є наш центр, це є наша святиня, Київ – Мати міст руських, і це є частина російської церковної й державної історії».

    «Після того, як остаточно вони показали, що ніякої конструктивної позиції в українському церковному питанні від них очікувати нема підстав», – підкреслив архієпископ Євстратій.

    Він також розповів про позицію Вселенського Патріархату щодо церковного питання в Україні: «Позиція Вселенського патріарха і Матері-церкви є незмінною. Вона була неодноразово виголошена, озвучена і в заявах самого Патріарха, і чинних ієрархів, які на це уповноважені. Томос Православної церкви України є доконаним фактом. І він не може підлягати якомусь повторному обговоренню, дискутуванню й т.д. Вселенський патріархат протягом понад двох десятиліть давав усі можливості Російській православній церкві діяти у розв’язанні українського церковного питання. Знаємо, що 20 років тому в Цюріху відбувалися переговори, де було залучено з одного боку Вселенський патріархат, з іншого – Російську церкву, якраз особисто тодішній голова відділу церковних зв’язків митрополит Кирил очолював делегацію, і там були представлені українські церкви: Київський патріархат й Українська автокефальна православна церква. У Російської церкви була можливість неодноразово в рамках цього процесу висловити свою позицію, дати свої конструктивні думки щодо того, яким чином українське церковне питання може бути розв’язане… Вселенський патріархат в 2018-му році, ми добре знаємо, розпочав процес проголошення автокефалії й надання Томосу, а …митрополит Еммануїл, у складі чи на чолі делегації, відвідав усі православні церкви, в тому числі й Російську православну церкву. Всіх було проінформовано про те, що цей процес відбувається. І якби Москва мала якісь конструктивні пропозиції, то вона могла би їх висловити».

    Нагадаємо архієпископ Євстратій (Зоря) назвав мітинги РПЦвУ підготовкою до окупації України. Він також заявив, що заперечувати Томос – це ставити під сумнів автокефалію 10 з 15 православних церков.

    Найсвіжіше

    Популярне