Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Речник ПЦУ нагадав як Кураєву стало погано у Михайлівському соборі через «бісівську присутність»

    Архієпископ Євстратій (Зоря) розповів про своє ставлення до позбавленого сану протодиякона РПЦ Андрєя Кураєва.

    «Андрій Кураєв, який був символом російського релігійного відродження 1990-х – початку 2000 років, і чим ця вся історія обертається зараз…Він особисто для мене, як, думаю, й для багатьох православних, хто зростав у 1990-х роках – на початку 2000-х років, його книги, його лекції, особливо того часу, були важливим джерелом пізнання православної віри, розуміння православної віри, розуміння історії, розуміння догматів. Але з часом, коли він із богослова став більше перетворюватися в публіциста і політика, його талант богословський усе зменшувався й зменшувався», – розповів в інтерв’ю Укрінформу речник ПЦУ.

    Водночас владика нагадав про його співпрацю із російськими пропагандистами — путінськими байкерами, очолюваними так званим «Хірургом», і його виступи на зльотах цих байкерів у Криму.

    «А ми знаємо, чим ця справа закінчилася. Я добре пам’ятаю, як він активно працював над приведенням митрополита Кирила до патріаршої влади, і його знамениті слова “патріарх Кіріл – пора прівикать”», – сказав архієпископ Євстратій.

    Архієпископ ПЦУ також розповів, як Кураєв зайшов у Михайлівський Золотоверхий Монастир і йому там стало зле: «Я добре пам’ятаю місце з його опису відвідин Михайлівського монастиря. Якось так склалося, що я тоді звершував богослужіння, коли отець Андрій зайшов до храму, і от коли я звершував кадіння, він демонстративно стояв як стовп і ніяк не реагував – не хрестився, не кланявся. Тобто, жодним чином не реагував на богослужіння. А потім в одній своїй книжці написав про своє враження, що нібито він якусь бісівську присутність відчув, що розписи Михайлівського монастиря це «святі з наркотичними очима», і що він змушений був ледь не втікати, як з місця «бісівської присутності», з Михайлівського собору».

    «Я думаю, що з часом і сам отець Андрій переоцінив деякі свої вислови й заяви. Але він плоть від плоті російської церкви і російського православ’я з усіма його досягненнями і з усіма його проблемами. Єдине, що можу побажати йому – успіху, щоб він, хто є прикладом для багатьох, зумів і сам знайти кращий шлях для Російської церкви, і показати цей шлях для інших», – підсумував архієпископ Євстратій.

    Нагадаємо, архієпископ Євстратій (Зоря) назвав підготовкою до окупації України  мітинги РПЦвУ. Також Моспатріарх Кіріл затвердив рішення про позбавлення сану Кураєва, однак дав йому час для переосмислення.

    Найсвіжіше

    Популярне