П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх Кіріл затвердив рішення про позбавлення сану Кураєва, однак дав йому час для переосмислення

    Предстоятель Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяв) затвердив рішення церковного суду Московської єпархії РПЦ про позбавлення сану відомого публіциста і блогера протодиякона Андрєя Кураєва, пише “Credo press”.

    Водночас, повідомляється, що документ містить дивну резолюцію Моспатріарха. Очільник РПЦ ввів мораторій на видання указу про позбавлення сану на час, “який надається протодиякону Андрєю для переосмислення своєї позиції і повернення на шлях церкви”. Тривалість мораторію не уточнюється.

    В офіційному інформуванні єпархіального суду від 3 квітня цього року, яке підписав його голова протоєрей Міхаіл Рязанцев, вказано наступне. У справі № 53-57-2021 єпархіальний суд не знайшов підстав для перегляду справи № 50-54-2020, а патріарх затвердив це рішення. Таким чином, згідно “Положення про церковний суд”, Андрєй Кураєв вважається позбавленим сану, однак від видачі відповідного указу патріарх утримується.

    Таке рішення предстоятеля РПЦ вже називають безпрецедентним у практиці церковного судочинства.

    Своєю чергою, Андрєй Кураєв так прокоментував ситуацію: “Що ж, раз дано час на “переосмислення”, буду знову і знову думати”, – цитує його допис у “Живому журналі” “РБК”.

    Він зауважив, що хоче “йти разом з церквою Христовою”, але підкреслив, що йому важко сказати, “у яких стосунках перебуває ця церква з конкретною юридичною особою на ім’я “Московський патріархат” у його нинішньому стані”.

    Найсвіжіше

    Популярне