Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Позиція Московського патріархату: «Піст – це час для прощення і прокльонів»

    Речник Православної Церкви України архієпископ Чернігівський Євстратій (Зоря) розповів в інтерв’ю Укрінформу, що для Московського патріархату піст — це час для «прощення і прокльонів» одночасно.

    На запитання, як предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній відреагував на анафеми від РПЦвУ архієпископ Євстратій відповів: «Митрополит про це знає і зреагував з гумором, власне так само, як і я зреагував з гумором. Мені от, гортаючи стрічку Фейсбука, так випало, що я поруч побачив відео з цією анафемою і зображення тих плакатів, якими завішали вулиці, з закликом митрополита Онуфрія, що “піст – це час для прощення”. У мене оце все так склалося в думку, як можна коротко описати позицію Московського патріархату: “Піст – це час для прощення і прокльонів”».

    Архієпископ Євстратій (Зоря) нагадав історичний анекдот про відвідини царем Миколаєм І військового Микільського собору в Києві на Печерську. «Зараз на цьому місці частково – колишній Палац піонерів, а частково побудували сучасну висотку біля площі Слави. Так ось там стояв цей собор, збудований гетьманом Мазепою. І коли імператор відвідував цей собор, то він запитав настоятеля: скажіть, будь-ласка, чи правда, що цей собор був побудований колишнім гетьманом-зрадником Мазепою. Священник відповів, що так, ваша величносте, це правда. А він запитав: скажіть, а ви за нього, як про будівничого цього храму, молитесь? Молимося, ваша величносте – була відповідь. Але ж він підданий церквою анафемі. Так ви його й анафематствуєте? Священник відповів: так. Імператор здивувався: так ви що – і молитеся, й анафематствуєте? Так, ваша величносте – і молимося, й анафематствуємо. Ось такий одночасний заклик і до прощення, і до прокльонів – це десь така, не хотів би вживати безпосередньо медичного терміну…роздвоєність, коли одночасно готові й виявляти якісь християнські почуття, і проклинати зовсім з таким комсомольським запалом. Хоча слід зрозуміти, що це не є феномен, який характерний тільки для таких діячів, як Лука Коваленко».

    Крім того, владика навів Євангельську розповідь про те, як Господь зі своїми учнями проходили через самарянське село, прямуючи до Єрусалима, і самаряни не хотіли їм надати ніякої допомоги через те, що бачили – юдеї йдуть на свято до Єрусалима.

    «Ми знаємо про той релігійний конфлікт чи суперечку, яка була між юдеями та самарянами, і про що дуже добре відомо з історії розмови спасителя з жінкою-самарянкою. І тоді учні сказали Спасителю: Господи, чи хочеш, щоб ми, як Ілля, звели на них вогонь з неба. На що Спаситель їм відповів: не знаєте, якого ви духа. Так ось, мені здається, те, що зробив Лука Коваленко в неділю Торжества православ’я, – це якраз від того духа, який панував у учнів, що хотіли на самарянське село звести вогонь, а Господь сказав, що ви самі не знаєте, який це дух. Але точно не Христовий, не Святий», – підсумував архієпископ.

    Нагадаємо, анафема від Луки «запорізького» це черговий прояв канонічної шизофренії. Водночас свято Торжества православ’я показало наскільки єрархи РПЦвУ є неграмотні в богослів’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне