Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Журналіст “Радіо Свобода” заявив про тортури під час засідання російського окупаційного суду у Криму

    У місті Сімферополь, що в тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму, відбулось засідання окупаційного суду у справі затриманого позаштатного співробітника “Радіо Свобода” (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка.

    Повідомляється, що підконтрольний Росії суд розглядав скаргу адвокатів на арешт кореспондента. При цьому, це було перше засідання, не яке допустили незалежних адвокатів.

    Один з адвокатів Олексій Ладін, який особисто був присутній на засідання, повідомив, що Владислав Єсипенко заявив на суді, що після арешту його протягом двох діб піддавали тортурам.

    За словами Ладіна, суд апеляційну скаргу не підтримав і залишив Єсипенка під вартою до травня.

    “За підсумком розгляду скарги, суд відмовив у її задоволенні, Владислав Єсипенко залишиться в СІЗО щонайменше до 11 травня”, – повідомив адвокат.

    На момент публікації, коментарі окупаційної адміністрації Криму та спецслужб Росії щодо заяви Єсипенка про тортури не надходили.

    Нагадаємо, журналіста Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року, після того, як чоловік побував на акції до Дня народження Тараса Шевченка у Сімферополі. ФСБ звинуватила кореспондента у “шпигунстві на користь України”. Правозахисники й дружина Єсипенка наголошують, що йому не дають доступу до незалежного адвоката, тож закликали міжнародну спільноту втрутитися у ситуацію.

    У ФСБ стверджують, що під час обшуку з автомобіля Владислава Єсипенка було вилучено предмет, схожий на саморобний вибуховий пристрій, який затриманий нібито зберігав “для власної безпеки”.

    Служба зовнішньої розвідки України назвала затримання працівника ЗМІ пропагандистською акцією, якою окупаційна влада намагається створити відповідний фон до роковин окупації півострову.

    18 березня у США засудили арешт журналіста Єсипенка в окупованому Криму. У посольстві США в Україні арешт позаштатного співробітника “Радіо Свобода” назвали політично мотивованим.

    Найсвіжіше

    Популярне