Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Акція РПЦвУ на Банковій: Продовження “чорногорського сценарію”

    Духовенство та віряни Російської православної церкви в Україні пройшли хресною ходою до Офісу президента України, де передали співробітникам установи коробки з підписами під вимогою припинити “гоніння на церкву в Україні”.

    Онлайн-трансляцію події здійснював проросійський інтернет-ресурс “Перший козацький”.

    Під час ходи і під стінами ОПУ віряни та клірики одноголосно транслювали всі тезиси, які раніше озвучували роспропагандисти та прихильники “русского міра”.

    Стартувала “хода гонимих” від пам’ятника київського князя Володимира, що на Володимирській гірці.

    “Припиніть силове захоплення наших храмів”, “якщо перейменують УПЦ (РПЦвУ – ред), то буде біль і скорбота”, “боїмося, що нас будуть переслідувати, бити і навіть гірше”, “вимагаємо припинити дискримінацію громадян” – ось далеко не вичерпний перелік лозунгів, що були озвучені представниками РПЦвУ (УПЦ МП).

    Віряни як один заявляли про порушене їхнє право вільно відвідувати храми

    Діставшись пункту призначення на вулиці Банковій, представники РПЦвУ передали свої вимоги представникам глави держави. Вони, імовірно, вирішили перевантажити “спамом” відділ по роботі зі зверненнями громадян ОПУ, передавши співробітникам вказаного підрозділу коробки з численними зверненнями та підписами. У цьому простежується певний тактичний успіх вказаної акції РПЦвУ – їм вдалось надмірно навантажити і, фактично, блокувати діяльність відділу.

    Можна було б не зважати на той факт, що учасники акції так лицемірно ховались за своєю, нібито приналежністю до України. Навіть українська мова окремих вірян та кліриків нікого не ввела в оману.

    Та ніхто з присутніх не згадав про загиблих днями захисників України від рук окупантів. Ніхто з них не став на захист закатованих та вбитих українців на Донбасі лише через українську мову та вірність нашій державі.

    І звісно ж, “гонимі” противники перейменування Моспатріархату раптово забули, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, відповідну Донецьку і Луганську єпархії їхньої релігійної організації відкрито називають Російською православною церквою.

    Після вказаного заходу, учасники ходи записали відеозвернення до Володимира Зеленського та помісних церкво світу, у якій прямо закликали останніх не визнавати Православну церкву України. Тим самим, у притаманній для “русского міра” формі, віряни та клір РПЦвУ продемонстрували, що дискримінація стосовно них заборонена законом, у той час, як вони самі наділені правом вчиняти дискримінацію у відношенні ПЦУ.

    Втім, дивувати суспільство такою відвертою ненавистю до ПЦУ вірянам та духовенству РПЦвУ (УПЦ МП) стає дедалі важче.

    Отже, у підсумку бачимо, що РЦПвУ (УПЦ МП) своєю ходою до ОПУ та зверненням до Володимира Зеленського виконала наступні задачі:

    • продемонстрували власний протестний потенціал для реалізації в Україні “чорногорського сценарію”;
    • перевантажили роботою один з відділів ОПУ;
    • надали інформаційного підживлення пропагандистським заявам про “гоніння на церкву в Україні”.

    Нагадаємо, у 2020 році агенти російського впливу в Україні, в особі РПЦвУ (УПЦ МП), пророкували нашій країні реалізацію так званого “чорногорського сценарію”. Сценарію, що полягає в дестабілізації держави, за допомогою зовнішнього втручання в його внутрішні справи на релігійному поприщі, з обвинуваченням керівництва цієї держави в обмеженні прав і свобод деяких релігійних груп.

    У випадку з Чорногорією мав місце процес хаотизації соціально-громадської обстановки після того як 2019-го президент країни Міло Джуканович підписав закон “Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад”.

    Тоді Чорногорією прокотилася хвиля протестів прихильників Сербської православної церкви, в тому числі і з погромами. В Україні ж з весни 2020 року активно намагалися просувати наратив про близькість країни до “чорногорського сценарію”, оскільки РПЦвУ, нібито, зазнає “гонінь”.

    Напередодні візиту Вселенського патріарха Варфоломія І до нашої держави для участі у святкування 30-ї річниці Незалежності України, проросійські сили почали більш активно реалізовувати “чорногорський сценарій”.

    Найсвіжіше

    Популярне