Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Відомий священник ПЦУ пропонує вираховувати дату Великодня за новим стилем

    Відомий священник Православної Церкви України, викладач КПБА Андрій Дудченко пропонує вираховувати дату Великодня за новим стилем.

    Про це він написав у Фейсбуці.

    «Я ось чого не розумію. На Першому Вселенському соборі, серед іншого, вирішили, що всі християни святкуватимуть Пасху Христову в один день. Вирішили йти за Олександрійською пасхалією. Алгоритм такий: 1) спочатку має настати весняне рівнодення, 2) далі має настати повний місяць, 3) в найближчу неділю після цього – Великдень. І що ми бачимо в цьому році? Рівнодення настає 21 березня по новому стилю. Рівнодення – астрономічно легко обчислюється, коли день дорівнює ночі. Тут ніяких питань, здавалося б, немає. Повний місяць, згідно астрономічним календарем, настане завтра пізно ввечері, 28 березня. Оскільки це буде пізній вечір, то літургійно це вже буде неділя. Виходить, Пасха Христова повинна бути наступної неділі, тобто 4 квітня», – написав священник.

    Він додав, що попри це Пасху вираховують за старим календарем і тому вона цього року припадає на 2 травня.

    «Все через те, що за основу обчислення у нас береться не рівнодення, а “умовне” рівнодення, тобто 21 березня за старим стилем – день, який фактично не є рівноденням, а в нинішньому столітті спізнюється на 13 днів. Тому ми будемо чекати наступного повного місяця, а потім неділі».

    Через таке відставання в календарі священник ПЦУ запропонував переходити на новий стиль.

    «Тому я за новий стиль і за нову пасхалію. Тому що треба жити не фантазіями, а реальністю. І щоб зберігати вірність рішенням Першого Вселенського собору, Великдень треба святкувати всім християнам разом», – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне