Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Сумах серед промислових приміщень знайшли залишки церкви УАПЦ, якій понад 110 років

    У Сумах серед промислових приміщень на Горького, 12 знайшли будівлю, в якій понад 100 років тому була церква. Зараз вона використовується швейною фабрикою. Загалом тут розташовані кілька приватних фірм, інформує Суспільне.Суми.

    “Неподалік ми мешкаємо, і побачили те, що тут відбуваються роботи, візуально видно, що ця будівля – вона непроста. Видно, що це храм, і видно, що це храм старовинний і байдужим до цього бути просто неможливо. На будівлі є дата 1910 року, а також стало відомо, що це церква, яка була чинна до 1926 року”, – говорить голова ГО “Центр духовної єдності та розвитку” Олена Колесник.

    Архієпископ Сумський і Охтирський ПЦУ Мефодій теж впевнений, що будівля старовинна.

    Світлина: Суспільне.Суми

    За його словами, є факти, що до 1926-го року тут розміщувалася автокефальна церква, і що інші конфесії мали відношення до цього, у тому числі католики використовували у свій час ці споруди.

    Скарги про те, що руйнують будинок, який можливо є пам’яткою, надійшли в обласний департамент архітектури.

    “По цій земельній ділянці взагалі був поданий проєкт детального планування, виконкомом затверджений. Але він ще знаходиться в суді, його спростовують. Є рішення, поки суду немає, але є звернення визнати цей детальний план території, який не відповідає чинному законодавству, тому що він не враховував інтереси громади”, – говорить директор обласного департаменту містобудування та архітектури Володимир Биков.

    Світлина: Суспільне.Суми

    Науковець Олег Корнієнко каже, що тут частина історичного центру Сум.

    “Ми знаходимося зараз на вулиці Суджанській, це одна з давніх магістральних вулиць ще козацького міста Суми, тобто 17-18 століття. У нас в Сумах залишилось не так багато історичних споруд, і вони, на превеликий жаль, перебувають в неналежному обліку і владі треба більше звертати уваги на їх збереження”, – говорить історик Олег Корнієнко.

    Пізніше в реєстрах журналісти Суспільного знайшли документ, датований вереснем минулого року. За ним, фірма “Спецодяг” планує побудувати на місці колишньої фабрики житло. Яке? – невідомо.

    Наразі представники громадських організацій готують звернення на ім’я міського голови з проханням призупинити роботи та спочатку визначити цінність будівлі, адже це може бути досі невідома пам’ятка архітектури.

    Найсвіжіше

    Популярне