Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ поширили анафему на ПЦУ від клірика-схизматика із Греції

    Клірик-схизматик Анджелос Ангелакопулос, який служив священником у Пірейській та Китераській єпархіях, знову вимовив свої прокляття. Відтак, він перестав бути у євхаристійному спілкуванні із своїм правлячим архієреєм і тепер говорить від свого імені, як схизматик. Разом з тим, у російських ЗМІ його чомусь назвали кліриком Грецької церкви.

    Цього року серед “мішеней” прокльонів священника-схизматика опинився і предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

    “Так званому “Томосу про автокефалію”, який Вселенський Патріархат надав розкольницькій псевдоцеркві України, анафема. Розкольницькій псевдоцеркві України на чолі з розкольником і єретиком лжемитрополитом Київським і всієї України Єпіфаній Думенко і всім, хто має з ними спілкування в таїнствах, анафема”, – виголосив схизматичний клірик.

    Таким чином, він прокляв Вселенського патріарха, Александрійського патріарха, архієпископа Афінського і всієї Греції Єроніма і архієпископа Кіпру Хризостома, які визнали Автокефальну церкву України та перебувають у спілкуванні з нею.

    Можна було б сказати, що не потрібно звертати увагу на схизматика, який може робити все, що хоче. Правильно. Але коли його дія належним чином висвітлюється російськими ЗМІ, щоб показати, що в Греції є священнослужителі, які проклинають Автокефальну церкву України, – то справа набуває іншого виміру.

    У російських ЗМІ вийшли статті із заголовком: “У Церкві Греції в тиждень торжества Православ’я чулися прокльони на ПЦУ та на Епіфанія Думенка”.

    Насправді клірик використав прокляття, виголошені пірейським митрополитом Серафимом у 2012 році, додавши до них прокляття на митрополита Епіфанія, Православної церкви України і Томос. Тому митрополит Пірейський та Китерський зобов’язаний офіційно заявити про ситуацію, в якій сьогодні перебуває цей схизматик.

    У митрополії повинні пояснити: чи розпочався процес звільнення цього схизматика? На якому етапі цей процес? Чи він все ще перебуває в церкві і чи отримує за своє “служіння” зарплату?, – пише грекомовне видання fanarion.blogspot.com.

    Митрополит Пірейський, фахівець з канонічного права, повинен чітко роз’яснити ситуацію навколо цього священника, оскільки в іншому випадку йому інкримінують “прокляття”, які він запускає і які використовує російська пропаганда, вважаючи його “кліриком Грецької Церкви”.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що свято Торжества православ’я показало наскільки єрархи РПЦвУ є неграмотні в богослів’ї. Виголошуючи анафему на предстоятеля ПЦУ, вони самі себе відлучають від церкви і проповідують “богословську нісенітницю”, бо Церква – це нерозривний організм.

    Логіка РПЦ про “розкольників” була б правильна лише тоді, коли її прикладу (розриву Євхаристійного єднання) послідували б і всі інші церкви. Тобто, якби всі перестали згадувати ім’я Вселенського патріарха Варфоломія за Літургією. Цього не сталось, єдність збережена, про що говорив і сам Вселенський патріарх.

    Хоче того РПЦ чи не хоче, але вона зараз є із єдністю із Вселенським патріархом через інші православні церкви, які одночасно моляться і за Кіріла (Гундяєва) і за Вселенського патріарха й яких в молитвах згадує очільник РПЦ. Це, наприклад Єрусалимська, Антіохійська, Сербська, Польська, Румунська церкви і так далі.

    Тільки РПЦ пішла на односторонню самоізоляцію із Грецькою, Константинопольською, Олександрійською і Кіпрською церквою і десь там із глибини РФ і з Запоріжжя взиває і виголошує “анафема раскольнікам” не розуміючи, що так вони її накладають і на себе.

    Найсвіжіше

    Популярне