Він описав та сфотографував сотні дерев’яних храмів. Сьогодні їх уже немає – всі вони знищені комуністами у 30-ті роки минулого століття. Та саме завдяки досліднику сьогодні вдалося відтворити їхній вигляд.

Проєкт “Знищені шедеври української дерев’яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю” підтримав Український культурний фонд. У результаті у харківському “Видавництві Олександра Савчука” вийшла унікальна книга. Її особливість у тому, що за кодом церкви можна побачити на власному смартфоні, повідомляє “Голос України”.

Так, Вознесенську церкву XVIII cт. у містечку Березна (колишній Менський район), що була знищена у 30-х роках ХХ ст., відновили віртуально (у вигляді 3D-моделі, яку можна побачити за QR-кодом). З Чернігівщини тут ще два храми, які були в селах Пакуль та Нові Млини.

Тож саме у Березні була представлена книга і завдяки історику Олександру Бондарю вдалося встановити місце розташування знищеного храму. Там тепер встановлено інформаційний стенд, з якого березинці можуть побачити якою чудовою у них була колись церква. Знов же таки – побачити не лише на картинці стенду, але й на своєму смартфоні.

Втрачені храми постають перед нами на екранах смартфонів чи планшетів у різний час доби, при різному освітленні, навіть у кольорі та з передачею текстури будівельних матеріалів. У виданні використовується й оригінальний текст С.Таранущенка, хоча його мова дещо відрізняється від сучасної літературної української.

Наклад видання – тисяча примірників, вони надійдуть до бібліотек обласних та районних, у профільні навчальні заклади. До речі, деякі ікони Березнянського іконостасу збереглися і їх можна побачити в Національному художньому музеї у Києві.