П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Раді зареєстрували законопроєкт про засудження ідеології «русского міра»

    У Верховній Раді України 17 березня був зареєстрований проєкт закону №5258 «Про внесення змін до деяких законів щодо засудження ідеології “руского міра”». Його ініціаторами виступили депутати Олег Дунда і Олександр Аліксійчук (обидва – від «Слуги народу»).

    Про це повідомляє “Детектор медіа”.

    «Однією із серйозних загроз регіональній і глобальній безпеці є російський екстремізм, теоретично обґрунтований в ідеології “руського міра”, яка в практичному контексті втілюється в правовій системі сучасної Росії, в її внутрішній і зовнішній політиці. Передусім йде мова про задекларовану Росією мету “збирання земель” та захисту російськомовних не залежно від територіальності, повернення Росії статусу “наддержави” та створення із сучасної Росії держави-цивілізації з великою місією. При цьому, цією місією виправдовуються будь-які злочини, навіть цинічні вбивства та тероризму», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

    Проєктом пропонується визнати в Україні ідеологію «руського міра» спорідненою формою націонал-соціалізму (нацизму), та засудити як тоталітарну, ксенофобську ідеологію, яка несумісна з основоположними правами і свободами людини і громадянина та несе загрозу національній безпеці держави.

    Також проєктом пропонується надати право Раді національної безпеки та оборони України припиняти діяльність юридичних осіб, політичних партій, інших об’єднань громадян, засобів масової інформації в разі пропаганди, фінансової, адміністративної, іншої ресурсної підтримки ідеології «руського міру».

    Документом встановлюються заборони щодо пропаганди та фінансування ідеології «руського міру» та покарання для фізичних та юридичних осіб, передбачається ведення обліку таких осіб Службою безпеки України, основним із завдань якої є суверенітет та незалежність України.

    В разі ухвалення законопроєкту, будь-які активи та майно, що використовуються для пропаганди та іншої ресурсної підтримки ідеології «руського міру» за рішенням РНБО передаватимуться до управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочині.

    Наразі законопроєкт спрямований на розгляд комітету з правової політики.

    Нагадаємо, на сайті президента України петиція з вимогою розробити законопроєкт про колабораціонізм набрала 25 тисяч голосів, необхідних для розгляду та офіційної відповіді.

    Найсвіжіше

    Популярне