Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Гуманітарний комітет Ради рекомендував парламенту прийняти законопроект про військових капеланів

    Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував народним депутатам ухвалити законопроєкт № 4626 про Службу військового капеланства за основу в першому читанні, повідомила заступник голови Комітету Євгенія Кравчук (фракція «Слуга народу»).

    «Про проєкт закону про Службу військового капеланства № 4626, який був зареєстрований Романом Костенком та ін. Комітет також рекомендував до прийняття за основу в першому читанні. Це важлива ініціатива, адже капелани від самого початку війни за покликом серця несли свою місію з морально-психологічної підтримки наших захисників. Законопроєкт спрямований на надання їм відповідного правового статусу, а значить і належного соціального забезпечення», — написала Кравчук у Facebook.

    Раніше нардепи із різних фракцій зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №4626 про службу військового капеланства.

    Згідно із законопроєктом, капелани будуть консультувати військове командування з питань релігійної ситуації в підрозділі, в пункті постійної дислокації і в районах виконання завдань.

    «З початком російської агресії проти України військові капелани…стали невід’ємною частиною особового складу в Збройних силах України, Національній гвардії, Державній прикордонній службі та інших військових формуваннях. Однак вони ще не мають належного соціального захисту, оскільки перебувають там, як цивільні або волонтери… Ми пропонуємо створити відповідну службу і закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців», — сказав з цього приводу заступник голови фракції «Голос», ініціатор відповідного законопроекту Роман Костенко.

    Раніше комітет нацбезпеки розкрив деталі закону про капеланство і порекомендував прийняти його. Водночас у РПЦвУ виступили проти законопроєкту і заявили, що він ігнорує права вірян моспатріархату. У ПЦУ, навпаки, закликали підтримати законопроєкт про військове капеланство.

    Найсвіжіше

    Популярне