П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Владімір Путін особисто контролював діяльність українського нардепа Деркача, – розвідка США

    Офіс директора національної розвідки США (ODNI) опублікував звіт про втручання в американські вибори в 2020 році, до якого, зокрема, була причетна Росія, пише “Радіо Свобода”.

    Американські розвідники інформують, що втручання у вибори США було затверджено безпосередньо російським президентом Владіміром Путіним. Зокрема, їм відомо, що Путін контролював дії, серед інших, народного депутата Верховної Ради України Андрія Деркача, якого Вашингтон згодом визнав російським агентом.

    “Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача – українського депутата, який відіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов’язаний із російськими посадовцями і з російськими спецслужбами”, – йдеться у звіті.

    Висновок розвідки США однозначний – Росія вважала обрання Джо Байдена небажаним для її національних інтересів, тож спрямувала свої зусилля на те, щоб підірвати його президентську кампанію. Натомість у Кремлі віддавали перевагу перемозі Дональда Трампа, попри деякі кроки його адміністрації проти Росії.

    Під час розробки плану заходів з втручання у процес виборів, Кремль ставив перед собою декілька завдань: завдати шкоди Джо Байдену та Демократичній партії, підтримати Дональда Трампа, підірвати довіру суспільства до виборчого процесу та посилити соціальний і політичний розбрат у США.

    Виконавцями задуму Москви були російська розвідка, ЗМІ, мережі тролів, а також особи, пов’язані з Україною – зокрема, депутат ВРУ Андрій Деркач.

    Особливу увагу розвідка США звертає на розгортання медіакампанії щодо начебто корупційних зв’язків Джо Байдена та його сім’ї з Україною. При цьому у Вашингтоні наголошують, що в них немає жодних доказів, що до цього міг бути причетний уряд України.

    У документі вказано, український депутат Андрій Деркач та політичний консультант Костянтин Килимник, які мали зв’язки з ФСБ, а також, їхні соратники намагались використати впливових людей у США та медіа, щоб поширити свою історію серед американських посадовців та суспільства.

    Зокрема, Деркач та його соратники зустрічались та надавали документи наближеним до Білого дому особам, намагаючись переконати їх розпочати розслідування, найняли фірму для лобіювання серед американських посадовців та намагались встановити контакт із декількома високопоставленими чиновниками США.

    Також в документі згадуються так звані “Плівки Деркача” – аудіозаписи розмов, які мали на меті довести корупційні дії Байдена в Україні. Американська розвідка стверджує, що це було частиною спланованої кампанії з втручання у вибори США, яку тримав під контролем Володимир Путін.

    Також у документі йдеться про те, що Росія прагнула підірвати громадську довіру до процесу голосування та викликати сумніви в перемозі Джо Байдена навіть після закінчення виборів.

    На додачу в Офісі директора національної розвідки звернули увагу на певну відмінність від подій 2016 року, коли РФ також намагалась вплинути на результати волевиявлення американців. Цього разу, стверджують у відомстві, Росія не намагалась втрутитись у виборчу інфраструктуру через кібератаки. Також розвідка стверджує, що в неї немає доказів впливу на будь-який технічний аспект голосування: реєстрацію виборців, заповнення бюлетенів, підрахунку голосів чи повідомлення результатів.

    Серед іншого, в документі йдеться, що, крім Росії, у президентські вибори намагався втрутитись Іран, втім, з дещо іншою метою – зашкодити переобранню Дональда Трампа. В той же час, з боку Китаю не було помічено жодних зловмисних дій щодо впливу на вибори в США.

    Найсвіжіше

    Популярне