П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Святкування Великодня цього року залежить від завершення зимово-весняного епідеміологічного періоду

    Нині майже річниця карантину — минулого року під час Великодня (12 квітня 2020 р.) в Україні все було дуже жорстко обмежено, всі злякалися, сиділи вдома, не ходили в церкви, інформаційна політика спрацювала. Цього року до Великодня залишилося не так багато часу, свято припадає на 2 травня, але люди вже навряд чи дотримуватимуться жорстких обмежень.

    Як органи охорони здоров’я готуються до Великодня розповів в інтерв’ю НВ Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

    “Чи готуємося ми до Великодня? Готуємося. Ми до всього готуємося. Але питання полягає в тому, що вірус така зараза, яка також готується до всіх наших кроків і мутує, і нам треба ці мутації виловлювати. Ми працюємо зараз з релігійними лідерами, і їхня заява про доцільність і необхідність щеплення — це один з наших спільних продуктів”, – зазначив Віктор Ляшко.

    Він нагадав про шалений масив критики, коли говорили, що потрібні карантини вихідного дня і так званий зимовий святковий карантин з 8 січня. Всі казали, що «захворюваність спадає, навіщо вам цей карантин?». А ми відповідали, що «в лютому у нас буде зростання захворюваності, не потрібно розслаблятися, цей карантин дозволить нам без колапсу системи охорони здоров’я пройти цей період часу».

    Головний санітарний лікар наголосив, що застереження релігійних лідерів стосувалися лише добровільності вакцинації, і сьогодні вона в Україні добровільна та безоплатна для всіх груп населення, визначених в дорожній карті. “І в наказі про цих лідерів думок, громадських і публічних діячів, є і релігійні лідери. Серед них зробити щеплення мають насамперед люди похилого віку, показати на власному прикладі”, – зазначив Ляшко.

    “Чим ближче сам Великдень, тим більшими і реальнішими у нас будуть прогнози епідситуації. Адже зараз у нас спостерігається активний спалах у Західній Україні. Подивимося, чи буде він поширюватися на Центр і Схід, або ж все-таки цей зимово-весняний [епідеміологічний] період завершиться у нас ще до Великодніх свят”, – підкреслив чиновник.

    Нагадаємо, минулого року під час жорстокого карантину влада запропонувала проєкт «Великдень вдома», коли богослужіння можна подивитися у трансляції.

    Проведені тоді соцопитування показали, що 80% опитаних українців підтримують можливе посилення карантинних заходів на час Великодніх свят, 75% – на час травневих свят. Щодо обмежень під час Великодня більше тих, хто проти цієї ініціативи, серед віруючих РПЦвУ і атеїстів.

    У той самий час предстоятель так званої «Української православної церкви» (РПЦвУ) митрополит Онуфрій звернувся до парафіян із заявою, що на Великдень служби в храмах відбудуться, незважаючи на карантин, введений в країні через пандемію коронавірусу.

    Мигулого року поліція порушила п’ять кримінальних проваджень та виписала п’ять адміністративних протоколів щодо дій представників РПЦвУ  у Великдень, зокрема через порушення карантину.

    Найсвіжіше

    Популярне