Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Згадка про “російську” княгиню Ольгу та “її чоловіка Івана” зникла з мережі

    На сайті Всесвітнього економічного форуму в статті про жінок, що змінили світову історію, видалили фрагмент із неправдивими фактами про українську княгиню Ольгу. Її назвали першим російським монархом, її чоловіка князя Ігоря – Іваном, а Київську Русь – предком сучасної Росії.

    Про це інформує Gazeta.ua.

    “Виправлення: попередня версія статті містила згадки про княгиню Ольгу. Ми видалили цей шматок через суперечливі історичні відомості”, – такий напис з’явився під заголовком та над текстом матеріалу 11 березня.

    Хоч стаття з’явилась на сайті Всесвітнього економічного форуму ще 8 березня, увагу українців вона привернула лише 11 березня. Низка політиків написали про викривлення історії в матеріалі.

    “Сподіваюсь, тому, хто писав цю статтю, проведуть відповідний урок історії і розкажуть, що в часи княгині Ольги до заснування міста Москва лишалося ще 2 сотні років”, – написав нардеп Олексій Гончаренко в своєму Telegram-каналі.

    Обурення висловив і п’ятий президент України Петро Порошенко:

    “Росія звикла нав’язувати світові брехню – своє альтернативне бачення історії та імперські наративи. Щодня ми стаємо свідками того, наскільки важливим є захист не лише інформаційного простору, але й власної культурної спадщини, коли елементами ворожої пропаганди можуть стати навіть авторитетні міжнародні інституції”.

    Нагадаємо, Міжнародна організація “Світовий економічний форум”, щорічні зустрічі якої проводять у Давосі, у статті про 6 великих жінок назвала княгиню Ольгу російською правителькою та засновницею сучасної Росії, а її чоловіка, князя Ігоря, – Іваном.

    Найсвіжіше

    Популярне