П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Секретар РНБО: України ухвалила “Стратегію деокупації Автономної Республіки Крим”

    Рада національної безпеки і оборони України ухвалила “Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь”.

    Як інформує сайт РНБО, про це розповів секретар відомства Олексій Данілов на брифінгу у четвер 11 березня 2021 року.

    За його словами, робота над документом тривала понад рік із залученням представників багатьох інституцій, зокрема, Меджлісу кримськотатарського народу.

    “Це перший фундаментальний документ з часів окупації Кримського півострову Російською Федерацією, який дає чіткий дороговказ, у який спосіб ми будемо рухатися у питаннях деокупації Криму”, – заявив секретар РНБО України.

    Чиновник розповів про факти, які свідчать про ретельну підготовку окупації територій України задовго до 2014 року.

    Він нагадав, що у 2008 році РНБО України ухвалила рішення, яким Кабміну України було доручено у двомісячний термін підготувати та забезпечити внесення законопроєкту щодо припинення з 2017 року дії міжнародних договорів про тимчасове перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації.

    “Цей законопроєкт з невідомих нам причин не був розроблений. Це призвело до того, що у 2010 році з’явилися так звані “Харківські угоди”, які у безпрецедентно короткий проміжок часу – через 4 дні після підписання, були ратифіковані депутатами Верховної Ради”, – сказав він.

    “Ланцюжок зради почався не в 2014-му році, а в 2010-му, – заявив секретар РНБО. – Без підтримки народних депутатів, які своїм голосуванням ратифікували “Харківські угоди”, фактично відчинивши двері військовому вторгненню, не могли б відбутися спроба анексії Криму та тимчасова окупація окремих районів Донецької і Луганської областей”.

    За подібні дії, наголосив він, має настати не тільки політична, а і кримінальна відповідальність. “Є окреме доручення Службі безпеки України з’ясувати, у який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання, і якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона має порушити вона має порушити провадження за 111-ю статтею Кримінального кодексу “Державна зрада” щодо відповідних осіб”, – зауважив Олексій Данілов.

    Найсвіжіше

    Популярне