П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Мер Тернополя: Посол Ізраїлю в Україні став заручником “совєтської історіографії”

    Міський голова Тернополя Сергій Надал відповів на критику ізраїльського посла Джоеля Ліона з приводу присвоєння міському стадіону імені лідера Української повстанської армії Романа Шухевича.

    На своєї сторінці у ФБ міський голова Тернополя перерахував документально зафіксовані факти про те, що Роман Шухевич і УПА не були ворогами євреїв.

    В Українській Повстанській Армії воювали представники різних народів. Історії відомі факти, коли євреї були серед лідерів українських повстанців, зокрема Лейб-Іцик Добровський був відданий працівник політичного відділу УПА, Лазарь та Мойсей Орєхово-Штейни були українськими повстанцями і входили до почоту відомого курінного “Кори”. А один з лідерів ОУН – Лев Ребет, був ідеологом мирного співіснування націй.

    Щодо самого Романа Шухевича: З вересня 1942 по лютий 1943 родина генерала УПА переховувала в своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг. Роман Шухевич, використовуючи свої можливості, допоміг з виготовленням для дівчинки нових документів на ім’я українки Ірини Василівни Рижко. Після арешту дружини Романа Наталії Шухевич в 1943 році Гестапо Роману Шухевичу вдалося переправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі Василіанок в Пилипові, поблизу містечка Куликів, що за 30 кілометрів від Львова, де Ірина і перебувала до кінця війни, переживши німецьку окупацію і Голокост.

    Сергій Надал нагадує, що загалом за даними Гестапо, “представники ОУН і УПА неодноразово допомагали переховуватися євреям і виготовляли для них документи. Тобто, була налагоджена працююча система українських повстанців з порятунку євреїв. Тому десятки українських націоналістів стали “Праведниками світу». Це також підтверджують совєтські документи і навіть документи держави Ізраїль”.

    Ірина Райхенберг — єврейська дівчинка, яку Роман Шухевич врятував від переслідування нацистами. Світлина: Вікіпедія

    За словами Надала, реакція Ліона пов’язана з тим, що він став заручником “совєтської історіографії”.

    “Совєтську пропаганду взяла на озброєння сучасна Росія. Відкриті архіви КДБ УРСР переконають пана посла у моїй правоті. Він, як і багато інших, відкриє для себе багато нового про діяльність Романа Шухевича та Української повстанської армії”, — додав Надал.

    Сергій Надал запевняє, що рішення міської ради Тернополя про присвоєння міському стадіону імені Романа Шухевича не буде скасовано. Бо кожна країна шанує своїх героїв і без цього нація не має майбутнього. А в історії кожної нації є особистості, без яких вони ніколи не постали б незалежними.

    Міський голова Тернополя запитує, що поєднує президента США Джорджа Вашингтона і одного з національних героїв євреїв, сьомого прем’єр-міністра Ізраїлю, лауреата Нобелівської премії миру, Менахема Бегіна, з Романом Шухевичем. “Усі вони свого часу були ворогами для метрополій, коли боролися за право своїх народів за Незалежність. Без Бегіна не було б держави Ізраїль, а без Шухевича не було б незалежної України”, – заявляє Сергій Надал.

    Найсвіжіше

    Популярне