П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Спецслужби РФ створили цілі підрозділи, які працюють на дестабілізацію України

    Російські спецслужби ведуть цілеспрямовану роботу проти України в інформаційній сфері, а їхні окремі підрозділи працюють виключно на розхитування ситуації в нашій державі. Таку заяву на Всеукраїнському форумі “Україна 30” зробив начальник управління Департаменту кібербезпеки (ДКІБ) Служби безпеки України Ілля Вітюк.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті СБУ.

    “В умовах гібридної війни масштабність інформаційної агресії РФ зростає на порядок. Вона сконцентровані на проведенні спеціальних інформаційних операцій та акцій, у тому числі підривного характеру. Тобто є окремі підрозділи, які працюють виключно “по Україні” і отримують на це фінансування”, – розповів Ілля Вітюк.

    Очільник ДКІБ зауважив, що інструментами в гібридній війні стають: телеканали, інформаційні портали, вебресурси, спільноти у соцмережах, поштові сервіси, телеграм-канали, так звані фабрики тролів та окремі блогери. Вони використовуються для антиукраїнської пропаганди та дестабілізації ситуації в нашій країні.

    Ілля Вітюк звітував, що лише за 2020 рік фахівці СБУ:

    • заблокували понад 2,5 тисячі спільнот у соцмережах з мільйонною аудиторією та понад 20 бот-мереж потужністю більше ніж 60 тисяч акантів;
    • нейтралізували понад 600 кіберінцидентів та кібератак на інформаційні ресурси органів державної влади;
    • припинила діяльність 20 хакерських угруповань, причетних до таких атак.

    “Через такі мережі збирають розвідувальні та персональні дані громадян України, а потім атакують органи влади та об’єкти критичної інфраструктури держави”, – наголосив Ілля Вітюк.

    Представник української спецслужби розповів, що значна частина таких ботомереж і кібератак координуються саме з РФ. Аналогічна ситуація з проросійською пропагандою, над якою працюють фахові пропагандисти на замовлення спеціальних органів країни-агресора.

    За результатами діяльності, СБУ оголосила про підозри окремим блогерам та адміністраторам телеграм-каналів, зокрема щодо державної зради і розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

    Найсвіжіше

    Популярне