П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Активісти “русского міра” ображені, що Вселенський патріарх ігнорує “лист Деркача” і планують вручити йому документ особисто

    Проросійський журналіст, прихильник “русского міра” Дмитро Василець від імені всіх вірян Російської православної церкви в Україні (РПЦвУ/УПЦ МП) висловив обурення, що Вселенський патріарх Варфоломій І лишив поза увагою звернення до Його Всесвятості, авторами якого є народні депутати України Андрій Деркач, Нестор Шуфрич, сам Дмитро Василець, інші “друзі Кремля”.

    “Ось уже три тижні вселенський патріарх Варфоломій не реагує на відкритий лист української громадськості, в якому “святійшого” ми запросили до Києва обговорити наслідки вручення Томосу. Швидше за все доведеться брати приклад з депутатів і їхати до Туреччини, щоб вручити наше запрошення до Києва особисто в руки під камери”, – пише Василець у Фейсбук.

    І отут настав час для щирого здивування.

    Справа у тому, що ніякого запрошення “до Києва для обговорення наслідків Томосу” у славнозвісному “листі Деркача” немає. Натомість, діячі “русского міра” в ультимативній формі закликали Його Всесвятість “не посилювати розкол своїм візитом в Україну у серпні 2021 року; відновити міжправославний діалог з українського питання за участю всіх 14 православних церков; і лише після досягнення згоди під час такого діалогу  їхати з візитом в Україну з планом примирення православних”.

    То звідки ж взято думку про “запрошення патріарха Варфоломія І” до Києва?

    Коли стало зрозуміло, що, попри всі старання Кремля та кремлівських підданих, Його Всесвятість не скасовує свій візит до Києва на святкування 30-ї річниці Незалежності України, очільник відділу зовнішніх церковних зносин Московського патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) в ефірі телеканалу “Россія 24” сказав наступне: “…якщо патріарх Варфоломій приїде до України, було б добре, щоб він з’їздив і подивися, до чого призвели його дії”.

    Не варто звинувачувати Дмитра Васильця у тому, що він переплутав вміст “листа Деркача” з думкою митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва), оскільки вказівки, тези, теми для розкручування таким потужним потоком линуть з Кремля, що впорядкувати у своїй голові весь цей обсяг ненависті до України досить не просто.

    Також не потрібно дорікати Васильцю тим, що він не читає те, що підписує. Оскільки текст звернення прихильників “русского міра” досить великий і, для того щоб його осягнути, потрібне неабияке терпіння, сила духу та постійний доступ до найсильніших антидепресантів.

    А от що дійсно заслуговує на увагу, так це той факт, що Дмитро Василець заговорив словами митрополита РПЦ Іларіона (Алфєєва), визнавши, таким чином, що вся риторика, так званих “українських православних” цілковито диктується з Москви.

    Принагідно нагадаємо, Дмитро Василець – проросійських журналіст, у 2015 році був затриманий співробітниками СБУ у зв’язку з його відрядженням до міста Донецк у 2014 році. Його звинуватили у сприянні технічному налаштуванні в YouTube каналу “Новороссия ТВ”. Свою провину Василець не визнав. Був засуджений до 9 років позбавлення волі. За ґратами провів 2 роки 3 місяці.

    Найсвіжіше

    Популярне