Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Бійцям 204 бригади показали фільм про подвиги командира УПА Романа Шухевича

    До роковин смерті командира УПА Романа Шухевчиа у 204-й бригаді відбулась патріотична лекція про українського героя.

    Про це повідомляє капелан Олександр Вронський.

    «…на моє запрошення та при взаємодії заступника командира з морально психологічного забезпечення Шарковського Василя Володимировича, до нашої 204-ї бригади прибули реконструктори боїв УПА. Які були одягнені в повстанські однострої і показали документальний фільм про нескореного героя …Слава воїнам УПА. Слава всім захисникам України!!!», – написав капелан

    5 березня 1950 року Тим часом МГБісти розпочали розшук в будинку, де на їх думку міг переховуватись Роман Шухевчи. Як стверджують сучасні дослідники Д. Вєдєнєєв та Г. Биструхін, криївка Головного Командира УПА була добре замаскована і, на їх думку, «в такому сховищі можна було пересидіти обшук, не виявивши себе.» Але можливо, вперше опинившись в такому надзвичайно складному становищі, напружені нерви «Тура» не витримали і він, почувши кроки на східцях, вистрілив через дерев’яну перегородку «криївки» і з пістолетом в руках здійснив спробу прориву. При цьому Р. Шухевич пострілом вбив начальника відділення Управління 2-Н МДБ УРСР майора О. Ревенка і збив з ніг полковника В. Фокіна, заступника начальника УМДБ у Львівській області. Але на виході з будинку він був вбитий автоматною чергою.

    У записці по «ВЧ», яка 5 березня 1950 р. була терміново надіслана на ім’я міністра державної безпеки СРСР В. Абакумова і міністра держбезпеки УРСР М. Ковальчука, стисло повідомлялося, що Р. Шухевич «вчинив збройний спротив, відкрив вогонь з автомата» і «попри вжиті заходи до захоплення живим, в ході перестрілки був вбитий сержантом 8 CP 10 СП ВВ МДБ».

     

    Найсвіжіше

    Популярне