Субота, 11 Травня, 2024
Бiльше

    Росія вимагає від Facebook розблокувати фейкові статті про «українських радикалів»

    Роскомнадзор вимагає від соціальної мережі Facebook розблокувати фейкові статті росЗМІ про затримання в Воронежі українських радикалів, написані по пресрелізу ФСБ. Facebook заблокувада доступ до цих матеріалів на основі висновків StopFake.

    Роскомнадзор зажадав від Facebook відновити доступ до статей, опублікованих на офіційних сторінках російських ЗМІ в соцмережі, повідомляють росЗМІ.

    У листі, направленому керівництву Facebook, відзначається, що дані дії адміністрації соцмережі «порушують ключові принципи вільного поширення інформації, безперешкодного доступу до неї і є актом цензури», повідомили в Роскомнадзорі.

    Там нагадали, що в лютому президент Росії Владімір Путін підписав закон про штрафи за цензуру російських ЗМІ в інтернеті.

    «Обмеження права росіян на вільний пошук інформації спричинить накладення адміністративного штрафу на власників соціальної мережі до 1 млн руб. При повторному правопорушенні сума штрафу збільшується до 3 млн руб.», – додали в Роскомнадзорі.

    Про те, що адміністрація Facebook заблокувала фейкові статті, стало відомо 7 березня. Йшлося про матеріали, написані на підставі пресрелізу ФСБ від 18 лютого. У ньому йшлося про те, що співробітники служби затримали в Воронежі «представників української молодіжної радикальної групи МКУ». У будинках у підозрюваних знайшли екстремістську літературу, символіку націоналістичних організацій, холодна зброя, а також засоби зв’язку, що містять інформацію про скоєні злочини, повідомили в ФСБ.

    У повідомленні Слідчого комітету РФ говорилося, що проти трьох жителів Воронежа віком 18, 19 і 33 років було заведено кримінальну справу за ч. 2 ст. 282 КК (вчинення дій, спрямованих на збудження ненависті і ворожнечі, а також на приниження гідності людини і групи осіб за ознаками національності, вчинені публічно, організованою групою). Крім того, у справі за фактом побиття людини проходить ще один 26-річний місцевий житель. І жодної згадки про «українських радикалів».

    «У Воронежі дійсно за звинуваченням в екстремізмі затримали трьох місцевих жителів, проте всі фігуранти справи – громадяни РФ – були членами російської націоналістичної організації і ніякого відношення до України не мають», – заявили у StopFake.

    У той самий час російські націоналісти самі заперечують причетність затриманих до «українських радикалів».

    Найсвіжіше

    Популярне