Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Аналітичний центр запропонував адміністрації Байдена стратегію щодо України

    Низка експертів Сполучених Штатів Америки запропонували адміністрації президента США Джо Байдена стратегію щодо України. Відповідну аналітичну записку для Білого дому ініціював американський аналітичний центр “Атлантична рада”, пише “Голос Америки”.

    Згідно документу, Байдену запропоновано скористатись прагненням Зеленського “взаємодіяти з новою командою Вашингтону”.

    “Зеленський відрізняється від свого попередника. Він з російськомовного сходу України, він не був активним учасником Революції Гідності, у нього було мало контактів із Заходом, і він потрапив під бурю в час першого імпічменту Трампа, де Україна була в центрі уваги”, – зазначають аналітики.

    Автори документу рекомендують адміністрації Байдена вжити низку безпекових і дипломатичних кроків щодо України, а також зайняти чітку позицію щодо її внутрішніх реформ. Санкції щодо Ігоря Коломойського вони називали частиною цієї політики.

    “Гадаю найважливішим питанням, хоча не єдиним важливим, є внутрішні реформи в Україні. США повинні уповноважити конкретного високопосадовця який буде контактною особою з питань реформ в Україні, потрібно визначити пріоритети зі створення незалежних судів, вжити заходів щодо основних корумпованих осіб, які підривають реформи”, – наголосив співавтор аналітичної записки Джон Гербст, колишній посол США в Україні, директор євразійського Центру “Атлантичної ради”.

    Окрім цього, експерти вважають, що українська влада має провести ефективну реформу Генеральної прокуратури та оновлення повноважень Національного антикорупційного бюро України.

    У сфері зовнішньої політики адміністрації президента США рекомендують негайно призначити посла США в Україні, збільшити американську допомогу Україні щонайменше до 500 мільйонів доларів на рік, посилити санкції щодо Москви, а також “зайняти активну роль в дипломатичних зусиллях на Донбасі, тому що Мінський процес заморожений”, – додав Джон Гербст.

    “США повинні посилити безпеку у південно-східній частині Європи та в Чорному морі, поглибити інтеграцію України в НАТО. І треба бути певними, що Україна робить все необхідне, аби зрештою стати членом НАТО”, – зазначається у документі.

    Адміністрації Байдена рекомендують також бути непохитними в позиції щодо закінчення будівництва газопроводу “Північний потік-2”, втримувати міжнародний тиск через російську окупацію Криму і підтримати “Кримську платформу”.

    “Голос Америки” пише, що авторами документу є колишні посли США в Україні Вільям Тейлор та Джон Герст, колишній співробітник Білого дому в Адміністрації Обами Деніел Фрід, а також експерти “Атлантичної Ради” Мелінда Герінг, Александр Вершбоу, Андерс Аслунд.

    Найсвіжіше

    Популярне