Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові пройде виставка, яка розкаже правду про псевдособор УГКЦ 1946 року

    У вівторок, 9 березня, у 75-ті роковини псевдособору УГКЦ у Львові, на площі Ринок перед Ратушею відкриють виставку, що присвячена пам’яті всіх владик, священиків та мирян Української греко-католицької церкви, які 75 років тому не піддалися погрозам і тискові з боку влади, не піддалися маніпуляціям та підступам спецслужб і пронесли віру та вірність своїй церкві крізь довгі десятиліття переслідувань і підпілля.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Львівської міської ради.

    Організатор події – Інститут історії Церкви Українського католицького університету акцентує, що ця виставка допоможе ще раз зазирнути у події 75-річної давнини, відчути, знову осмислити трагізм і наслідки псевдособору.

    Серед представлених на виставці документів з архіву Служби безпеки України, що тільки недавно були розсекречені й стали доступні дослідникам, можна побачити укладені в Народному комісаріаті державної безпеки УРСР та затверджені в Москві плани ліквідації УГКЦ та організації цієї акції, звіти про арешти й вербовки священиків, списки агентури, підготованої до участі в зібранні, формуляри зречення католицької віри, що їх підписували священики при “возз’єднанні” з РПЦ тощо.

    Члени так званої “ініціативної групи”, їх помічники з числа греко-католицького духовенства та задіяні в акції “возз’єднання” православні ієрархи вперше будуть названі не тільки своїми публічними іменами, а й тими агентурними кличками, під якими знали їх оперативники НКДБ. Окрему увагу приділено постаті о. Гавриїла Костельника, який, керований амбіціями та образами, пішов на співпрацю з радянським режимом у справі нищення своєї Церкви.

    На виставці вперше буде представлено фотопортрети багатьох функціонерів радянських спецслужб, які безпосередньо планували та проводили “ліквідацію унії”. Фотографії з альбомів про “Львівський собор” та відзначення його “ювілеїв”, які збереглися у фондах Держархіву Львівської області, дають змогу сповна відчути атмосферу радянської епохи, коли легальні релігійні організації були перетворені на ідеологічну обслугу атеїстичного режиму.

    У повідомленні нагадують, 8-10 березня 1946 року, на Святоюрській горі у Львові відбувся так званий псевдособор, на якому, за наказом Сталіна, була ліквідована Українська Греко-Католицька Церква. Псевдособор, по суті, узаконив репресії проти греко-католиків, тисячі священиків та вірних відіслали на заслання і кидали у тюрми. УГКЦ насильно приєднали до Російської православної церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне