Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    3 березня 1918-го був підписаний Берестейський мир

    3 березня 1918 році у Брест-Литовську був підписаний сепаратний мирний договір – Росія визнала незалежність України.

    Сепаратний мирний договір між Совєтською Росією з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією з іншого підписаний на умовах, висунутих Росії:  вона визнала незалежність України та Фінляндії, втрачала Польщу, Естонію, Латвію і Литву, Грузію та ряд вірменських областей, які переходили до Туреччини.

    Цей мир – важкий, принизливий для Росії, забезпечив їй, тим не менш, вихід з війни і фактично врятував більшовицьку владу. Після багатьох невдач Росії на фронтах Першої світової, повалення монархії та Жовтневого перевороту 1917 року, країна була вщент виснажена. І тому у грудні 1917 погодилась розпочати з Німеччиною сепаратні мирні переговори, направивши до Бресту-Литовського делегацію на чолі з Левом Троцьким.

    Землі, які втратила Росія внаслідок Берестейської угоди

    Водночас у Бресті-Литовському німцями проводились переговори і з іншими делегаціями, результатом чого стало підписання 9 лютого 1918 року мирного договору між Українською Народною Республікою та Німеччиною і Австро-Угорщиною. Відповідно цього документу, Німеччина брала на себе зобов’язання домогтись визнання незалежності УНР з боку Совєтської Росії. Аналогічні вимоги Німеччина висунула перед Росією і щодо Естляндії та Ліфляндії. Це призвело до припинення переговорів між Німеччиною і Росією, і у лютому військові дії на Східному фронті відновились. Німецькі та австрійські війська зайняли Прибалтику і Україну, наблизились до Петрограда, що змусило Леніна заради збереження совєтської влади, погодитись на підписання 3 березня 1918 року мирного договору з Німеччиною.

    В результаті цих домовленостей Росія втратила 780 тис. кв. км території з населенням 56 млн (третину населення Російської імперії), на якій знаходилися 27% оброблюваних чорноземів і 26% залізничної мережі, виплавлялося 73% чавуна і сталі, добувалося 89% вугілля і вироблялося 90% цукру.

    Проте, після Листопадової революції 1918 року у Німеччині, Росія в односторонньому порядку анулювала Берестейський договір, і вже у 1919 році завоювала Україну і Грузію. Згодом у 1939 – захопила частину Польщі, а в 1940 – прибалтійські республіки. Свою незалежність ці країни поновили лише після розпаду СРСР у 1991 році.

    Джерело: Укрінформ

    Найсвіжіше

    Популярне