П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    103 роки тому Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали УНР

    9 лютого 1918 р. у Бересті (Брест-Литовську) між Українською Народною Республікою (УНР) з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією з іншого була підписана мирна угода.

    Це був перший мирний договір у Першій світовій війні 1914-1918 рр.

    Делегати УНР Микола Левитський, Олександр Севрюк та Микола Любинський підписують мирний договір. Брест. 1918. Світлина: ukrmap.su.

    Українську делегацію від УНР представляли прем’єр-міністр Всеволод Голубович (голова), Микола Левитський, Микола Любинський, Михайло Полоз, Олександр Севрюк. Ця делегація прибула на переговори у статусі представників самостійної держави. Німеччина домагалася визнання незалежності УНР Радянською Росією. Делегація від якої вже вела переговори у Брест-Литовську. Лев Троцький доводив, що влада в Україні належить більшовикам і у складі їхньої делегації є представники від українського радянського Народного Секретаріату.

    Делегація УНР у Брест-Литовську. 1918. (Зліва направо:
    Микола Любинський, Всеволод Голубович, Микола Левицький, Люссенті, Михайло Полоз, Олександр Севрюк. Світлина: academia.in.ua.

    За умовами договору обидві сторони проголошували між собою мир. «Тому, що український народ проголосив себе незалежним і виразив бажання привернути мирний стан між Українською Народною Республікою і державами, що находяться в війні з Росією. – йдеться у тексті договору, –  Вони хотять вчинити перший крок до тривкого і для всіх сторін почесного світового миру, котрий не тільки має покласти кінець страхіттям війни, але також має вести до привернення дружніх відносин між народами на полі політичному, правному, господарському і умовому».

    До складу УНР відходили Холмщина і Підляшшя, а Галичина і Буковина виділялися в окремий коронний край у складі Австро-Угорської імперії. УНР зобов’язувалася постачати Центральним державам їжу та промислову  продукцію.

    Натомість Німеччина примусила російську більшовицьку делегацію «визнати» незалежність УНР, підписавши 3 березня 1918-го мирний договір. Та останній договір не мав сенсу, бо 1919-го Росія, завдяки пропаганді та багнетам завоювала більшу частину України.

    Підписанти Берестейського мирного договору: генерал Брінкманн, Микола Любинський, Микола Левитський, Олександр Севрюк, Макс Гоффманн, Сергій Остапенко. Світлина: commons.wikimedia.org.

    Джерело: офіційний сайт УІНП

    Найсвіжіше

    Популярне