Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд у Ніцці відмовився передати РФ найстарішу російську церкву у Франції

    25 лютого суд у Ніцці виніс вирок у суперечці за право володіння історичним російським кладовищем Кокад і найстарішою російською церквою у Франції – церквою Святителя і чудотворця Миколая і мучениці цариці Алєксандри. Суд частково задовольнив вимогу Росії про повернення землі біля Свято-Миколаївського собору (яку вже передали РФ раніше), проте відмовився передати Росії найстарішу російську церкву у Франції, повідомляє «Новая газета».

    Позивач Алєксей Оболєнський висловив задоволення тим, що суд залишив за ACOR-Nice церкву і кладовище. При цьому він заявив, що не розуміє, чому по всім спірним ділянкам не були прийняті такі ж рішення: «Ми точно так же довгі роки платили податки і збори за ділянки, і вони точно так же знаходилися в нашій власності». Асоціація ще не вирішила, чи буде оскаржувати вирок.

    Слід зазначити, що з часів Жовтневої революції ані совєтська, ані російська влада не мали жодного відношення як до церкви, так і до кладовища: майже сто років асоціація ACOR-NICE (скорочення від фр. Православна російська парафіяльна громада в Ніцці) виконувала всю роботу по догляду за рахунок власних коштів і субсидій з боку французької держави.

    Саме вона подала в суд на уряд РФ і нотаріуса з Ніцци на прізвище Hugounenc, який оформив на користь російської влади «виправляючі нотаріальні акти». Ці папери дали російській владі підстави без судового рішення, «заявити свої права» на церкву, кладовище, а також на три ділянки землі, розташовані по обидва боки іншого храму – найбільшого російського православного храму в Західній Європі – Свято-Миколаївського собору в Ніцці.

    Собор, який раніше теж знаходився в управлінні ACOR-NICE, в 2013 році за рішенням французьких судів перейшов у власність РФ, що і стало для російської влади приводом для «експропріації» решті власності асоціації. У лютому 2016 року представники РПЦ спробували захопити цвинтар, але зіткнувшись з опором асоціації ACOR-NICE, тимчасово відступили.

    Протоієрей Андрій (Єлісєєв), настоятель Свято-Миколаївського собору в Ніцці, представник Московського патріархату, тоді заявив газеті, що нотаріус всього лише «виправив самовільні зміни, які були внесені в документи по кладовищу і по церкви». І церква, і кладовище – це як «квартири» РПЦ, в яких «господарі довго були відсутні», але ось захотіли повернутися, пояснював протоієрей.

    Асоціація ACOR-NICE подала до суду в 2015 році, зажадавши визнати недійсними заявлені урядом РФ права на ці об’єкти. Суд кілька разів відкладався, але 19 листопада 2020 року відбулося перше і єдине засідання по суті.

    Найсвіжіше

    Популярне