Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній звершив панахиду на могилі Лесі Українки з нагоди її 150-ліття

    Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 25 лютого звершив панахиду на могилі визначної української письменниці та культурної діячки Лесі Українки з нагоди 150-ліття з Дня її народження.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Разом з Предстоятелем Української Православної Церкви молилися настоятель храму Вознесіння Господнього, що на Байковому кладовищі столиці протоєрей Ярослав Кравець, викладачі і студенти Київської православної богословської академії, представники місцевої влади, громадські діячі та небайдужі кияни.

    Наприкінці відправи Предстоятель ПЦУ звернувся до присутніх зі словом.

    «Леся Українка є однією зі світочів нашої української держави, які надихають нас до подальшої боротьби за становлення України. Вона залишила для нас свої видатні твори, через які вона жива і сьогодні. Її словами багато українців надихаються боронячи цілісність і незалежність нашої держави, бо і вона була сильною і вольовою жінкою та засвідчила, що навіть попри хворобу і певні випробування можна досягати висот. Тому ми сьогодні підносимо молитви за спокій її душі тут, на цьому місці, де вона спочиває», – зокрема сказав Блаженнійший владика.

    Окрім того, митрополит Епіфаній висловив думку про необхідність створення в центрі столиці пантеону пам‘яті видатних українських діячів.

    «Ми повинні надихатися пам’яттю про наших славетних пращурів, бути мудрими й сильними та йти шляхом, який тут на землі приведе нас до повної перемоги, а у Царстві Отця небесного до отримання нетлінного вінця. Слава Ісусу Христу і Слава Україні», – підсумував він.

    На своїй сторінці у Фейсбук предстоятель ПЦУ написав, що найкращим вшанування для Лесі Українки буде щира молитва за її душу: «Сьогодні найкращим пошануванням для Лесі Українки, найкращим подарунком до її ювілею є найперше молитва до Господа за спокій її душі, яку ми спільно звершили на місці, де вона спочиває. Адже хоча вона тілом померла понад століття тому від наслідків важкої хвороби – душею вона жива, і як усі померлі, вона очікує на воскресіння. Вона жива і в цьому світі завдяки творам, в які вкладала величний скарб своїх талантів. І для неї буде радістю, коли кожен із нас візьме в її життєвому прикладі щось для себе, для свого зростання, свого розвитку. Адже вона власним життям продемонструвала, яких вершин можна досягти самотужки – головне щиро прагнути й не лінуватися, докладати зусиль».

    Фото: ПЦУ

    Нагадаємо, нещодавно предстоятель ПЦУ очолив панахиду за княгинею київською Інгігердою-Іриноюі

    Найсвіжіше

    Популярне