Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ очолив панахиду за княгинею київською Інгігердою-Іриною

    У Національному заповіднику “Софія Київська” відбулися заходи із вшанування пам’яті великої княгині київської Інгігерди-Ірини, пише “Укрінформ”.

    Повідомляється, що у Софійському соборі біля саркофага Ярослава Мудрого предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній, у співслужінні священників та братії Михайлівського Золотоверхого монастиря, звершив панахиду за спокій душ спочилих княгинь і князів та правителів Київської держави.

    Під час відправи було особливо згадано велику княгиню київську, дружину святого благовірного князя Ярослава Мудрого – Інгігерду-Ірину, адже цьогоріч 23 лютого виповнюється 970 років з часу її упокоєння.

    Митрополит Епіфаній очолив богослужіння та вшанував пам’ять княгині київської Інгігерди-Ірини. Фото: Геннадій Мінченко. Укрінформ

    На завершення богослужіння Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх з першосвятительським словом.

    “Щойно ми піднесли молитви за наших князів і правителів, а особливо великої княгині київської Ірини. Ми повинні знати власну історію, яку наші сусіди намагаються привласнити собі. Ми повинні знати свою історію, щоби розуміти глибоке історичне коріння нашої держави і Церкви, адже ми є частиною Європейського цивілізаційного простору. Тож будемо дякувати Богові й пам’ятати наших славних пращурів і нехай Господь упокоїть їх в царстві Небесному, а нам дає сили і мудрість укріпляти державу і Церкву”, – наголосив Предстоятель ПЦУ.

    Почесними гостями урочистих заходів стали співробітники Посольства Королівства Швеція в Україні, на чолі з Главою Місії Тобіасом Тибергом, науковці, історики, співробітники та відвідувачі Заповідника.

    “Ми сподіваємося, що відсьогодні кожного року вшановуватимемо княгиню різноманітними заходами: релігійними і світськими, науковими і просвітницькими, культурними і мистецькими. Я сподіваюся, що в “Софії” ми створимо і відновимо дуже багато вічних традицій”, – розповіла присутнім кандидат історичних наук Олена Ясинецька.

    Вона також повідомила, що спільно з Православною церквою України, Національний заповідник “Софія Київська” звернувся до “Укрпошти” з ідеєю створити марку на честь Інгігерди, і ця ідея була схвалена. Окрім цього, створено ескіз пам’ятної монети на честь княгині.

    Своєю чергою, посол Королівства Швеції в Україні Тобіас Тиберг зазначив, що шлюб шведської принцеси Інгігерди і великого князя Київської Русі Ярослава Мудрого чудово символізують відносини між Україною і Швецією.

    “Інгігерда була донькою шведського короля, а Ярослав Мудрий – сином Володимира Великого. Ці два великих європейських правителі запровадили християнство на своїх землях. Це був рішучий крок, який перетворив Швецію і Україну на європейські держави, якими вони і залишаються дотепер. Дозвольте привернути увагу до спільних досягнень Ярослава Мудрого і його шведської дружини Інгігерди, які на сьогодні демонструють ключові аспекти, на яких побудовано міцне співробітництво між Швецією і Україною”, – сказав Тиберг.

    Він розповів, що Ярослав і Інгігерда започаткували будівництво храму і монастиря Софія Київська. Окрім цього, три з чотирьох доньок Ярослава Мудрого та Інгігерди стали королевами великих європейських держав, вони одружилися з королями Угорщини, Франції і Норвегії. На додачу, подружжя надало притулок у Києві двом синам англійського короля.

    Також, у рамках вшанування пам’яті великої княгині київської Інгігерди-Ірини у Будинку митрополита відбулася лекція “Правда і міфи про Інгігерду Шведську – велику княгиню Русі України”, та експонувалася виставка-презентація портретів князя Ярослава Мудрого та княгині Інгігерди-Ірини авторства відомого сучасного художника Артура Орльонова.

    Найсвіжіше

    Популярне