Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Канадець українського походження став священником та Великим синкелом Вселенського Патріархату

    Вселенський патріарх Варфоломій 24 лютого у соборі Святого Георгія на Фанарі висвятив патріаршого диякона Якова Крочака на священника, надавши йому титул Великого Синкела Вселенської Церкви Христової.

    «Стаю „Великий Сокелейник“ і буду другим пресвітером Патріаршого храму. Я буду священиком для всіх потреб слов’яномовних вірних, які ходять на Літургії в Патріархаті», — прокоментував свою призначення у розмові з РІСУ о. Яків Крочак.

    Почесне звання Великого Синкела Вселенської Церкви Христової визнає о. Якова близьким радником патріарха.

    Фото: Скріншот із відео. Хіротонія от. Якова на священника.

    Патріаршим дияконом Яків Крочак став 30 листопада 2018 р. Тоді канадець українського походження вперше став членом Патріаршого суду.

    З 1 листопада 2019 року він обіймав посаду директора англійської офісу Вселенського Патріархату. Він є головним секретарем Вселенського патріарха та координує відносини Патріархату з різними місцевими дипломатичними корпусами та міжнародними установами.

    У грудні 2020 року от. Яків супроводжував митрополита Гальського Емануїла під час зустрічі із предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм й пізніше із главою УГКЦ Святославом (Шечуком).

    Фото ПЦУ (грудень 2020 р.)

    Крім того, він брав участь в урочистій літургії з нагоди відкриття Андріївської Церкви після реставрації.

    Фото: Духовний Фронт України (грудень 2020 р.) / От. Яків у Андріївській Церкві.

    Яків (Андрій) Крочак народився 17 січня 1991 року в Саскатуні, Саскачеван, в родині українського походження. Коли йому було чотири роки, він почав служити послушником (вівтарним сервером) в Українському православному соборі святого Володимира в Калгарі разом зі своїм батьком, протоєреєм о. Тарасом. З того раннього віку Андрій визнав, що хотів стати священиком.

    У Калгарі Андрій був членом Канадської асоціації української молоді CYMK-UOY та брав участь у програмі “Освіта” в Інституті Св. Джона в Едмонтоні, де закінчив уроки української мови. Згодом він став радником програми «Освіта». Його сім’я брала активну участь в Українській лізі незалежності (USRL), оскільки його батько був членом та капеланом USRL, а мати є давнім членом Асоціації українських жінок Канади (UWAC).

    Закінчивши освіту в Калгарі, Альберта, і після початку навчання в Торонтській православній духовній академії протягом одного року, Андрій переїхав до Греції, де здобув ступінь бакалавра на теологічному факультеті університету Арістотеля в Салоніках в 2015 році. Закінчив аспірантуру в Інституті аспірантури Вселенського Патріархату в Шамбезі, Швейцарія. В рамках програми Інституту він також слухав уроки на факультеті протестантського богослов’я Женевського університету та католицькому теологічному факультеті Фрібурзького університету. Успішно захистивши кандидатську дисертацію в 2017 році, він розпочав докторантуру в Католицькому університеті Парижа. Окрім рідної англійської, він також володіє грецькою, французькою та українською мовами.

    от. Яків Крочак
    Фото: Скріншот із відео.
    Фото: Духовний Фронт України (грудень 2020 р.) / От. Яків у Андріївській Церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне