П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Amnesty International не визнає Навального в’язнем сумління

    Міжнародна правозахисна організація Amnesty International скасувала ухвалене раніше рішення про визнання російського опозиційного політика Алєксєя Навального в’язнем сумління.

    Про це пише “Радіо.Свобода” з посиланням на видання “Медіазона” та американського журналіста Аарона Мате.

    17 січня Amnesty International визнала Навального в’язнем сумління після його затримання і подальшого арешту в Росії. Однак невдовзі рішення довелось переглянути.

    “Ми більше не будемо використовувати по відношенню до нього словосполучення “в’язень сумління”, оскільки наш юридичний і політичний департамент, вивчивши висловлювання Навального середини 2000-х років, дійшов висновку, що вони досягають рівня hate speech (у перекладі – мова ворожнечі, – ред.)”, – йдеться у повідомленні.

    Водночас, організація не припинятиме закликів звільнити Навального з в’язниці, оскільки, на переконання правозахисників, він переслідується винятково з політичних мотивів. Таким чином, Amnesty International продовжить збір підписів під петицією з вимогою звільнення Навального.

    “Радіо.Свобода” нагадує, восени 2014 року Алєксєй Навальний у відповідь на запитання про статус Криму запитав: “Крим – це бутерброд із ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?”. Окрім цього, Навальний хоч і заявляв, що Росія захопила півострів незаконно, у 2015-му в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода і “Голосу Америки” він сказав, що “питання Криму” не вдасться швидко вирішити.

    У 2017 році опозиціонер заявив, що “не бачить вирішення кримської проблеми”, і цю проблему, на його думку, “не вирішить ані президент Путін, ані президент Навальний”.

    Найсвіжіше

    Популярне