Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Храм Київського університету імені Святого Володимира належав до УАПЦ

    Релігієзнавець Андрій Ковальов поділився у соцмережах сенсацією: архівні документи Всеукраїнської православної церковної ради (ВПЦР) зі збірок Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України доводять, що храм Київського університету імені Святого Володимира належав до УАПЦ.

    На підставі більшовицького декрету про відділення Церкви від Держави і Школи від Церкви, на початку 1920 року окупаційний совєцький Комісар Вищих навчальних закладів видав розпорядження про ліквідацію храму у приміщенні “червоного” корпусу Київського університету імені Святого Володимира. За більшовицьким проєктом – храм мав бути ліквідований, а все його майно передано до Володимирського собору.

    На своїх зборах від 11 лютого 1920 року комітет викладачів і службовців Київського університету – парафіян університетського храму, вирішили перевести свій храм під керівництво Всеукраїнської православної церковної ради, тобто до УАПЦ. У зборах взяли участь 80 парафіян. Головою зборів обрали – М.Моркву, а секретарем Г.Цибенка.

    За це рішення проголосували – 73 людини, один – проти і шість – утрималися. Збори зверталися до ВПЦР з проханням заступитися за університетський храм перед владою, щоб його не ліквідовували, оскільки цим храмом користуються викладачі, службовці і їх родини, які мешкають у приміщенні “червоного” корпусу, а також у зв’язку з його “історичним значенням”.

    Найсвіжіше

    Популярне