П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополита, нагородженого за особистий внесок у розбудову ПЦУ, обрали старцем-митрополитом Халкідонським

    На своєму засіданні 16 лютого Священний Синод Вселенського Патріархату обрав митрополита Галльського Еммануїла старцем-митрополитом Халкідонським.

    Митрополита Афанасія Халкідонського було усунено з посади через його непокору і неповагу до Вселенського Патріарха і Священного Синоду. Він також був зарахований до єрархів, які більше не служать Вселенському престолу, оскільки він вже колишній митрополит.

    Митрополит Еммануїл (Адамакіс) народився 19 грудня 1958 року в місті Айос Ніколаос на Криті. Він навчався в Педагогічній академії Іракліона, на філософському факультеті Католицького інституту Парижа, паралельно стажувався в Інституті східних церков в Регенсбурзі. Потім продовжив своє навчання в Практичній школі вищих досліджень, Інституті вищих екуменічних студій у Парижі та на факультеті науки та історії релігії Сорбонни. 1985 року отримав диплом магістра перспективних досліджень Університету Сорбонни.

    Він був висвячений у сан диякона та єрея 1985 року. Служив у клірі Бельгійської митрополії.

    У 1987 році отримав ступінь магістра в Богословській школі Святого Хреста в Бостоні, і взяв на себе обов’язки протосинкела Бельгійської митрополії, водночас служив настоятелем парафії Архангелів Михаїла і Гавриїла в Брюсселі.

    Двадцять років (1994-2014) очолював Управління Православної церкви в Європейському Союзі.

    5 вересня 1996 року Священним Синодом Вселенського Патріархату був висвячений в сан титулярного єпископа Рігійського, вікарія Бельгійської митрополії.

    20 січня 2003 року Священним Синодом Вселенського Патріархату він був зведений в гідність митрополита і призначений керуючим Галльською митрополією із збереженням за ним посади директора Бюро Православної Церкви при Європейському Союзі. До того ж, йому був доручений діалог з орієнтальними (нехалкідонськими) церквами.

    У липні 2013 року очолив делегацію Вселенського Патріархату на святкуваннях 1025-річчя хрещення Русі.

    17 серпня 2014 року очолив делегацію Вселенського Патріархату на інтронізації новообраного предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія в Києві. Однак не брав участь у богослужінні.

    У липні 2018 року брав участь в урочистостях з приводу 1030-річчя хрещення Русі, де оголосив про початок процесу надання автокефалії православній церкві України.

    5 січня 2019 року у Стамбулі під час офіційного прийняття з нагоди підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм, Президент України Петро Порошенко вручив митрополиту Галльському Еммануїлу орден князя Ярослава Мудрого IV ступеня, яким він був нагороджений за визначну діяльність, спрямовану на зміцнення авторитету православ’я у світі, утвердження ідеалів духовності і милосердя, вагомий особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України.

    Російські ЗМІ вже побачили небезпеку у новому призначенні владики. “Якщо Адамакіс все ж в майбутньому очолить Вселенський Патріархат, для Російської Православної Церкви це означає тільки одне – відносини з Константинополем продовжать погіршуватися, оскільки Адамакіс відомий своєю жорсткою анти-московської позицією”, – написав телеграм-канал “Релігія сьогодні”.

    Найсвіжіше

    Популярне