П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Віряни РПЦвУ звинуватили свого митрополита у розвалі Донецької єпархії МП

    Понад триста вірян московського патріархату написали спільного листа, в якому звинуватили митрополита Іларіона (Шукало) у деструктивній діяльності, що призвела до «критичного стану» в Донецькій єпархії РПЦвУ.

    Про це повідомляє Релігія в Україні з посиланням на Ахилла.

    Віряни заявляють про «кадровий голод» в єпархії внаслідок «нестерпних умов для пастирського служіння і облаштування особистого життя» священників — не через зовнішні чинники (бойові дії в Донецькій області), а через недотримання «моральних, етичних, християнських норм» митрополитом Іларіоном стосовно священників і вірян.

    «Без зміни ситуації єпархія приречена на повне розорення», — пишуть автори звернення. Вони виставили митрополиту Іларіону 10 вимог, серед яких: «недопущення до служіння в священному сані… як неодноразово одруженого» секретаря єпархії архідиякона Андрія Чичикало, «недопущення священнослужителям та їх найближчим родичам утримувати питні заклади», «виконувати вимоги парафіяльних статутів», «переглянути систему оплати духовенства і працівників» єпархії, «затвердити в Донецькій єпархії ревізійну комісію для контролю над фінансовою діяльністю єпархіального управління», «забезпечити справедливий розподіл треб між храмами», «забезпечити виконання трудового законодавства для кліриків і працівників храмів», «припинити приниження священнослужителів», «погоджувати в обов’язковому порядку і без винятків з парафіяльною радою всі кадрові призначення» тощо.

    У контексті цих вимог віряни наполягають дати спокій їх настоятелю протоєрею Володимиру Леонову, який раніше заявив про складення своїх повноважень настоятеля через неможливість служити під керівництвом такого архієрея, який знищує єпархію, припинити його переслідування, але і вимагають від архієрея кардинальних реформ в єпархії.

    «Запевняємо Вас, що дані вимоги поділяють з нами й інші парафії Донецької єпархії… Наполягаємо на приведенні у виконання в найкоротші терміни даних вимог з подальшим офіційним донесенням їх до священнослужителів і приходських рад Донецької єпархії», — йдеться у зверненні.

    Парафіяни також склали петицію, адресовану главі РПЦвУ митрополиту Онуфрію.  Реакція Донецької єпархії невідома: сайт єпархії не оновлювався з 20 січня, в групі ВК єпархії немає можливості залишати коментарі.

    У 2013 році Іларіон нагороджений президентом РФ Путіним «Орденом дружби» за великий вклад дружніх відносин між народами й укріплення духовних традицій.

    Крім того, Іларіон неодноразово потрапляв у скандали. Його критикували за любов до розкоші. В липні 2012 року журналісти сфотографували в нього на руці годинник «Franck Muller» вартістю близько 150 тисяч доларів, що майже в п’ять разів дорожче за «Breguet» патріарха Кирила за 30 тисяч євро. На ялинку в Центрі слов’янської культури імені Кирила і Мефодія в січні 2013 року митрополит приїхав на джипі «Cadillac Escalade», ціни на який у офіційних дилерів в Україні коливаються від 105 до 155 тисяч доларів в залежності від комплектації. За інформацією народного депутата України Олександра Бригинця, єдиний неушкоджений будинок у Пісках — садиба митрополита Ілларіона.

    Нагорода від президента РФ

    Найсвіжіше

    Популярне