П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Скільки коштує похрестити дитину в Одесі: МП просить від 300 до 800 грн, ПЦУ – хто скільки зможе

    Одеський сайт 048.ua розказав скільки коштує обряд в різних церквах міста і що потрібно для таїнства.

    Так, у всіх церквах журналісту видання сказали, що для обряду хрещення потрібно принести з собою ікону іменну, натільний хрестик і крижму.

    Крижма це рушник або простирадло, яке використовують для таїнства хрещення. У неї, після обмивання в купелі або будь-якому джерелі води, загортають малюка. Середня ціна – від 200 до 1500 гривень.

    У Свято-Іллінському чоловічому монастирі РПЦвУ, який знаходиться на вулиці Пушкінська, 79, охрестити дитину коштує 300 гривень. У монастирі заявили, що якщо у вас немає коштів на обряд, то можна підійти до священика поспілкуватися і домовитися про вартість хрещення.

    “Ви підходите до нього, спілкуєтеся з ним, якщо він вас благословить, то охрестить”, – розповіли в монастирі.

    Також сказали, що записуватися на обряд потрібно заздалегідь, дати “якісь” гроші. Принести 2 на 1.20 метра крижми, якщо немає, можна купити гарне біле простирадло. З собою потрібно принести іменну ікону, натільний хрестик, свідоцтво про народження, все це не входить у вартість хрещення.

    У Храмі Ікони Пресвятої Богородиці всіх скорботних радість РПЦвУ в Одесі на Леонтовича (Бєлінського), охрестити дитину коштує 700 гривень. Також потрібно купити свічки, хрестик, ікону і крижму. На таїнство потрібно записуватися заздалегідь і залишити заставу.

    “Тому що ми і воду гріємо, і готуємося”, – розповіли в храмі.

    Після обряду видають свідоцтво про хрещення з печаткою. Обряд хрещення можна провести з ранку до обіду.

    В цій церкві сказали, що при храмі є дитячий реабілітаційний центр для дітей-сиріт і якщо є можливість, то в день хрещення дитини можна принести їм якісь символічні подарунки.

    У Храмі святителя святого Спиридона Триміфунтського РПЦвУ, який знаходиться біля ринку “Південний”, обряд хрещення коштує 620 гривень.

    “Похрестити можна будь-який день, треба хоча б за тиждень записатися”, – розповіли в храмі.

    Якщо немає можливості заплатити за хрещення, то можна підійти до настоятеля і поговорити з ним.

    У Свято-Троїцькому (грецькому) соборі РПЦвУ на Катерининській, 55 обряд коштує 800 гривень.

    Служниця церкви заявила, що записуватися потрібно заздалегідь і заставу залишати не потрібно.

    “Ви даєте гроші, я даю вам квитанцію. Приходьте на призначений день з цією квитанцією, приносите свідоцтво про народження дитини і паспорта хресних батьків”, – розповіла співробітниця.

    Також на обряд потрібна ікона, свічки і натільний хрестик для дитини. У вартість обряду вони не входять.

    Храм Різдва Христового Української Православної церкви Київського Патріархату (мається на увазі кафедральний собор ПЦУ в Одесі – прим.ДФУ), знаходиться на Пастера, 5. За словами отця Андрія, у них немає фіксованої ціни.

    “Хто скільки може стільки і дає”, – розповів отець Андрій.

    Священнослужитель також розповів, що в православному світі не існує обряду разхрещення.

    “Обряду разхрещення немає. Наблизитися до Богу – це дуже важкий шлях, а ось відійти від нього дуже легко і швидко. Людина, коли хрещений з дитинства або в дорослому віці, у неї це таїнство не віднімеш і церква не може забрати у людини це таїнство”, – зазначив отець Андрій.

    Найсвіжіше

    Популярне