П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ проголосили завершення “тренду” на розвиток церковної місії в інтернеті

    У Московській патріархії завершився тренд на розвиток місії в інтернеті та на підтримку священників-блогерів. Таку точку зору озвучив перший заступник глави Синодального відділу по взаєминах церкви з суспільством та ЗМІ Російської православної церкви Алєксандр Щіпков.

    Його висловлювання телеканалу “Спас” проаналізувало видання “Ахилла”.

    На думку представника РПЦ, зараз пішов зворотній процес і сам патріарх Кіріл (Гундяєв), і архієреї піддають критиці кліриків-блогерів.

    “Справжній проповідник завжди спирається на реальну громаду, і його задача – привести до неї нових людей. А священники-блогери повністю віртуальні і звертаються не до людей, а до віртуального світу, до лайків”, – переконує Щіпков.

    “Сьогодні ми живемо в епоху інформаційного розпаду. Мережа породжує псевдослова, людина поринає у цей псевдосвіт. Телеграм-канали та відеоблоги священників перетворюються на симулякр проповіді, а симулякр вбиває сакральне, в симулякрі немає церкви”, – наголосив він.

    Якщо комусь могло здатись, що своїми епічними висловами про “звернення до лайків”, “епоху інформаційного розпаду” та “симулякр проповіді” російський православний філософ Алєксандр Щіпков продемонстрував власне невігластво та недоумство, поспішимо запевнити, що це зовсім не так.

    Імовірно, Щіпков далеко не дурна людина і у повній мірі усвідомлював всю глибину нісенітниці, яку йому довелось проголосити у медіа-просторі. Та все ж, він є заручником системи, а тому має дотримуватись того курсу, який прокладають російській православній та патріотичній спільноті Кремль та РПЦ.

    Тут варто згадати, що російські можновладці та архієреї не приховують свого несамовитого бажання повернути Росію у глибоке середньовіччя, а там, як відомо, ніякого інтернету не було і бути не повинно.

    Окрім цього, в РПЦ не так давно вже озвучили ідею щодо необхідності обмеження “негативного впливу інтернету”. Така заява прозвучала з вуст вищих церковних чинів Моспатріархату, які коментували події навколо мітингів на підтримку опозиціонера Навального і вкотре демонстрували свою прихильність путінському режиму.

    Тож, з огляду на все згадане, Щіпков просто змушений підтримати новий російський тренд “боротьби з порочним інтернетом”, а найкращий спосіб це зробити – проголосити кінець інтернет-присутності духовенства російського православ’я.

    Нагадаємо, член президії “Всесвітнього російського народного собору” (ВРНС), перший заступник глави Синодального відділу по взаєминам з суспільством та ЗМІ РПЦ та православний філософ Алєксандр Щіпков регулярно дивував власними фантастичними заявами.

    Зокрема, він заявляв, що США виділяють значні ресурси на розвиток мережі сектантських релігійних утворень у Росії та штучну зміну православної догматики. Окрім цього, він запропонував запровадити в США зовнішнє управління під егідою ООН, для контролю за американською ядерною зброєю в умовах глибокої кризи, розколу та внутрішнього конфлікту в Штатах, до яких “неминуче мали призвести” результати виборчої кампанії у США 2020 року.

    Найсвіжіше

    Популярне