П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    В РПЦ "занепокоєні" долею ядерної зброї США після виборів американського президента

    Світовій спільноті доведеться задуматися про контроль над ядерним озброєнням США в разі громадянського протистояння через підсумки президентських виборів в Штатах і втрати керованості країни, що загрожує страшними наслідками.
    Такі фантастичні і не зовсім духовні висновки зробив перший заступник голови синодального відділу РПЦ із взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Алєксандр Щіпков, повідомляє interfax.ru.
    «Розкол США за підсумками виборів президента здатний привести до втрати єдиного політичного центру, що гостро поставить питання про керованість американської системи. Кому підкорятися військовим величезної американської армії, якщо не стане головнокомандувача, або їх буде відразу два-три? Як убезпечити світ від загрози задіяння ядерної зброї в умовах хаосу управління в США?», – сказав Щіпков в ефірі телеканалу «Спас».
    Тим, хто вважає, що такий поворот подій неможливий, він нагадав, як минулого літа губернатори низки штатів підпорядковувалися президенту. «Серед військових теж з’явилися ті, хто відверто виступив проти Трампа. Але є і ті, хто відмовиться підкорятися Байдену. Виникає тривога — де гарантії, що конфлікт в США не зашкодить всьому світу?», — запитав представник РПЦ.
    Він запропонував задуматися про цю загрозу на найвищому рівні і обговорити її в ООН. «Слід задати всьому людству питання: що робити з ядерною зброєю США в умовах двовладдя, тим більше в разі громадянської війни? (…) Може, ввести зовнішнє управління за допомогою ООН?», — припустив Щіпков.
    На його думку, вибори президента США — це «час ікс, коли будуть скинуті останні маски і всі підуть в атаку один на одного», але якщо зіткнення між американцями є їх внутрішньою проблемою, то «загроза запуску ядерної ракети незрозуміло ким — проблема всієї Землі».

    Найсвіжіше

    Популярне