П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Міськрада Дніпра підтримала вчительку, яка розповідає дітям, що Росія – ворог

    Вчительку школи №137 міста Дніпро, вдову героя АТО Вікторію Жданову не звільнятимуть з посади після того, як розгорівся скандал через її проукраїнську позицію в роботі зі школярами.

    Про це інформує видання “Новинарня”.

    “Вчительку звільняти не будуть. Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради та директор школи підтримали її у скандалі, що розгорівся у ЗМІ, але провели бесіду, щоб заздалегідь вона вела уроки та бесіди зі школярами у м‘якішій формі, зважаючи на вік дітей”, – прокоментувала представниця міськради.

    Нагадаємо, скандал піднявся після повідомлення депутатки Дніпропетровської обласної ради від партії “Громадська сила” Олени Зєєвої. В одній із груп у фейсбуці вона переповіла скаргу когось із батьків другокласників школи №137 на масиві Авіаторське, які обурюються методами викладання вчительки Вікторії Жданової.

    Так, депутатку та батьків, судячи з допису, не влаштовувало те, що Жданова розповідає дітям, що Росія – держава-агресор, російською мовою розмовляють вороги тощо.

    Через деякий час ця публікація зникла з ФБ-сторінки депутатки, але скріншоти збереглися.

    На бік частини невдоволених батьків стали проросійські пропагандистські ЗМІ.

    Вікторія Жданова викладає виключно українською та наголошує, що потрібно спілкуватися державною мовою.

    Натомість батьки школярів звинувачують вчительку в “нацизмі” і називають “бандерівською тварюкою”. Вони вважають, що у 2-му класі дітям не можна розповідати про “такі речі”, а до викладання українською дітей потрібно “плавно адаптувати”.

    Відомо, що в 2-А класі, де стався скандал, навчаються 15 учнів. За словами депутатки Зєєвої, в класі також є переселенці зі східних областей України.

    Освітяни наголошують, що конфлікту між вчителькою і дітьми не було – були суперечки саме між батьками школярів та Ждановою.

    Як пишуть дніпровські ЗМІ, причиною конфлікту могло стати те, що у вайбер-чаті Вікторія Жданова переконувала батьків спілкуватися українською.

    Директорка школи №137 Ірина Гайдар в коментарі місцевому виданню “49000” повідомляла, що до викладача претензій з професійної точки зору немає. Навчальний процес організований правильно, на уроках Жданова дотримується державної політики і нічого не порушує.

    “Що учитель каже неправильно? Хто буде заперечувати, що у нас сьомий рік йде війна? На сході досі стріляють і гинуть герої. Те, що викладач прищеплює любов до української мови, я вважаю, це плюс”, – сказала директорка.

    Слід підкреслити, що Вікторія Жданова – вдова загиблого героя АТО.

    На її захист виступили учасники бойових дій та дніпровська міська організація партії “Європейська солідарність”.

    За словами очільниці осередку “ЄС”, народної депутатки VIII скликання, депутатки Дніпровської міськради Тетяни Ричкової, засуджувати і цькувати за проукраїнську позицію жінку, яка до того ж втратила чоловіка на війні, неприпустимо для цивілізованого демократичного суспільства.

    “…Ситуацію, що склалася з вчителькою з 137-ї школи Дніпра, ганебним виявом неповаги до своєї країни і людей, які поклали за неї своє життя в російсько-українській війні. Мова є фундаментом існування нації і держави, одним із факторів національної безпеки. І хоча українська сьогодні захищена законом, наше спільне завдання – захищати її від зазіхань ворогів, від утисків і знущань. Прищеплювати любов до рідної мови змалечку, розповідати правду про ворогів країни та її історію – лише так формується морально здорове й освічене суспільство”, – цитує Ричкову сайт партії.

    На захист дніпровської вчительки стали також ветерани російсько-української війни.

    “Заперечувати очевидні факти: Крим анексований росіянами, на Сході триває російсько-українська війна – наразі може лише людина, яка не почувається українцем і в душі досі вважає росіян “братами”. Вважаю, що говорити українською в нинішніх реаліях, вчити цій мові наших дітей – це надважливо. Підтримую чітку позицію пані вчительки. Гадаю, що вона докладає титанічних зусиль як вчителька, коли намагається донести до учнів інформацію, яка тривалий час замовчувалася”, – заявив громадський діяч, учасник бойових дій на Сході, ветеран АТО/ООС Владислав Калачевський.

    Найсвіжіше

    Популярне