Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії набуває популярності “чин покаяння” православних. РПЦ відмежовується, а світська влада погрожує поліцією

    Як повідомляє “Зебра.ТВ”, 30 січня 2021 року православні віряни селища Боголюбове Володимирської області планують зібратись на “соборний чин покаяння”. Але керівництво Володимирської єпархії Російської православної церкви, як і місцева влада, поспішили оголосити, що не мають ніякого відношення до організації вказаного заходу і не погоджували його проведення.

    Видання пише, що так званий “соборний чин покаяння” протягом кількох десятиліть, починаючи з 1990-х років, проводила група вірян у підмосковному селі Тайнинське біля пам’ятника російського імператора Ніколая ІІ. До їх організації мав відношення колишній намісник і духівник Свято-Боголюбовського монастиря РПЦ схіархімандрит Пьотр (Кучер).

    Після його смерті у 2020 році, його послідовники вирішили відновити проведення “чинів покаяння” в різних населених пунктах Росії, у тому числі, в селищі Боголюбове. Інформація про заплановані акції та деталі їх проведення поширюється у соцмережі “ВКонтакте” групою “Общєство царскоє наслєдіє”.

    19 грудня 2020 року “соборний чин покаяння” вже проходив в Боголюбовому. Більш ніж 100 вірян та священників з іконами та церковними піснями пройшли місцевим лугом. Після цього, очільник Володимирської єпархії РПЦ митрополит Тіхон (Ємєльянов) оголосив, що захід відбувся без санкції церковної влади і з порушеннями норм протиепідеміологічного захисту.

    Як тільки стало відомо про заплановану аналогічну акцію на 30 січня 2021 року, як офіційний сайт Володимирської єпархії РПЦ оприлюднив спільну заяву керівника місіонерського відділу єпархії священника Аркадія Маковецького і глави адміністрації Боголюбовського селища Сєргєя Корнілова.

    Клірик, зокрема, зауважив, що і цього разу організатори “покаяння” не звертались до єпархії за дозволом. Корнілов, у свою чергу, нагадав про заборону на проведення масових заходів у зв’язку з епідемією, та якщо віряни наважаться провести “чин покаяння”, – про це буде повідомлена поліція.

    Ініціатива проведення даного “чину покаяння” свідчить, що внутрішня криза в РПЦ розростається. І слідом за екс-схиігуменом Сєргієм Романовим та екс-схіархімандриом Іоаннікієм (Єфіменко) продовжують з’являтись групи православних, які випадають з-під керівництва РПЦ і не бажають коритись світській владі.

    Найсвіжіше

    Популярне