П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У часи атеїстичного московського терору на Чернігівщині вишивали образи Богородиці, Шевченка та Хмельницького

    Восени 2020 року село Біловежі Перші на Чернігівщині прогриміло на всю Україну – місцева громада ПЦУ декілька місяців боролась за свій храм, який хотіли захопити московські батюшки з Ніжина.

    Нещодавно протоєрей Володимир Павлина з Чернігівської єпархії ПЦУ, який духовно окормляє парафіян села, відвідав їхні помешкання з нагоди свята Богоявлення. Священника вразили вишиті ікони і образи, які він побачив на стінах осель. У часи атеїстичного московського терору, який найдошкульніше лютував на Чернігівщині, у Білих Вежах вишивали образи Богородиці, Шевченка та Хмельницького.

    Світлина: Володимир Павлина/facebook

    Як би ретельно не працювала московська пропаганда, але у Біловежах в середині минулого століття вишивали ікони Христа, Богородиці, портрети Шевченка і навіть Хмельницького.

    Ці портрети і до сьогодні красуються на стінах древніх будинків“, – написав отець Володимир у соцмережах.
    Світлина: Володимир Павлина/facebook

    Може саме ці образи надихали мешканців села Біловежі Перші боротися за Українську Церкву і захищати її від зазіхань чужинців?

    Нагадаємо, церква у селі Біловежі Перші була збудована ще в 1855 році Олександром Кочубеєм, нащадком генерального судді Війська Запорізького Василя Кочубея. У храмі служили, вінчали і відспівували майже 100 років, поки у 1950-х радянські окупанти його не закрили. Поступово церква руйнувалась і заростала хащами.

    На початку 2020 анонімна меценатка вирішила відреставрувати церкву і передати її місцевій громаді. Мешканці села звернулись до Володимира Павлини, щоб той допоміг зареєструвати православну громаду та освятити храм. Але священники МП вирішили перехитрити всіх – тихцем захопити храм, освятити його і почати проводити в ньому службу. Але громаді вдалося відстояти свій храм і зараз в ньому парафіяни моляться і прославляють Бога рідною мовою.

    Найсвіжіше

    Популярне