Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Волинянин врятував хрестом 400-літнього дуба від браконьєрів

    У селі Лютка Старовижівського району Волинської області росте крислатий дуб. Коли дерево зміряли та розрахували вік, виявилося, що красень на цілих півтора століття старший від дати першого запису з назвою цього села! А найдавніша писемна згадка про Лютку належить до 1788 року. Тобто старезному дубові, що зростає на родинному обійсті Хвищуків, – майже 400 літ! Справжня окраса і гордість села. Та, згадують люди, якось вони свого велетня мало не втратили.

    – Їздили по селах браконьєри, нелегально дуби різали, – розповідають жителі Лютки. – І в нас підозрілу машину помітили. От Вітя й придумав хитрість, як свого дуба спасти.

    Взяв кольорову стрічку, обв’язав нею дерево та хрестик металевий причепив. Глянеш на дуба – святиня! А ще табличку чоловік прикріпив, мовляв, красень віковий і росте на його приватній ділянці. Словом, приїхали браконьєри дерево різати – й рука не піднялася. Так дуб врятувався. «Та я дачі не будував, щоб його не чіпати, а це уявив, що хтось чужий прийде і знищить, – каже Віктор Хвищук. – Шкода стало дуже».

    Стареньку дідівську хату, яка стояла неподалік царя дерев, він теж не розвалив, а перевіз на обійстя, де нині живе його сім’я. І зробив на подвір’ї мінімузей.

    – Усе моє життя біля того дуба пройшло, – згадує батько чоловіка Павло, який віку доживає при синові. – Хай собі росте.

    Джерело: Вісник+К

    Найсвіжіше

    Популярне